Sou a: Inici / Noticies / 600 anys de la mort del rei Ferran d'Antequera a Igualada

600 anys de la mort del rei Ferran d'Antequera a Igualada

El monarca de la Corona d’Aragó va morir al carrer Nou d’Igualada el 2 d’abril de l’any 1416 i, posteriorment, va ser sepultat a Poblet.
30-03-2016

Aquest divendres, 1 d’abril, arrenquen els actes de commemoració dels sis-cents anys de la mort a Igualada del rei Ferran d’Antequera i, des del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament, s’han preparat un seguit d’actes per recordar l’efemèride i rememorar, alhora, la Igualada del segle XV.

El mateix divendres, a les 12h, es farà una visita guiada i gratuïta on s’explicarà la Igualada del rei Ferran I. La passejada arrencarà al carrer Nou, número 37, l’indret on hi havia Can Tapiol, la casa que va acollir al rei en la seva malaltia.

La Biblioteca Central, a banda, ha preparat una exposició, de l’1 al 15 d’abril, al seu vestíbul, i una conferència organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (AUGA) el proper dilluns, 4 d’abril, a càrrec de Maria Rita Marimón, historiadora, i Jaume Farrés, membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), que faran repassaran aquest fet històric.

Per cloure els actes, el divendres, 15 d’abril, a les 19h i a la mateixa biblioteca, es farà una taula rodona sota el títol Ferran I: el compromís de Casp i la cruïlla de camins de la fi del projecte polític català medieval. Comptarà amb Bernat Roca, professor de l’IES Pere Vives Vich, i Toni Raja, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Ferran d’Antequera i la seva mort a Igualada · L’any 1410, el rei Martí l’Humà va morir sense successió i es va obrir un procés per a designar el nou regent de la Corona d’Aragó. Hi havia diversos aspirants i les Corts van nomenar nou persones, tres de Catalunya, tres d’Aragó i tres de València, per acordar el successor. Aquests compromissaris, reunits a Casp, van sentenciar a favor del nebot de l’antic monarca, Ferran d’Antequera, de la dinastia castellana dels Trastàmara. Va ser coronat el 1412, fet que va provocar una gran decepció entre els catalans, que preferien el comte Jaume d’Urgell, besnét d’Alfons el Benigne i de la nissaga de Guifré el Pilós.

El 13 de març de l’any 1416, el nou rei Ferran, procedent de Barcelona i Piera, va arribar a la vila d’Igualada de camí cap a la seva terra de Castella. Es va establir amb la seva cort, ja malalt, en una casa del carrer Nou, on el seu estat es va agreujar. Els consellers de Barcelona, entre els quals hi havia l’igualadí Vicenç Pedriça, es van traslladar a Igualada el 18 de març per retre cortesia al monarca moribund. L’endemà, el dia 19, va arribar el príncep Alfons, primogènit d’Aragó, per fer-se càrrec del seu pare.

Per tant, Igualada va acollir, durant uns dies i davant l’expectació de la població, consellers, prohoms, palafreners, carruatges, dignitats eclesiàstiques i tota mena de personatges del seguici reial.

El 2 d’abril de 1416, el rei Ferran I d’Antequera va morir, aparentment de mal de pedra. De la casa del carrer Nou en va sortir una processó funerària amb més de dues-centes cavalcadures. La comitiva, encapçalada pel príncep Alfons i l’abat Martínez de Mengucho, va sortir pel portal de Capdevila cap a Montblanc i fins al monestir de Poblet, on el monarca va ser enterrat a mitjans d’abril. L’any 1499 va ser sepultat en un nou sarcòfag d’alabastre restaurat per l’escultor Frederic Marés als anys quaranta del segle XX.

 

  • Compartir
Pertany a: