Sou a: Inici / Noticies / Concert de cloenda de l'Any Romeu a l'Auditori

Concert de cloenda de l'Any Romeu a l'Auditori

En aquesta actuació, coordinada pel Departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), s’interpretaran peces d’un manuscrit seu editat l’any 1951
30-01-2018

L’Any Romeu, la commemoració del centenari de Josep Romeu i Figueres, figura cabdal en l'estudi de la poesia catalana del segle XX i també en els estudis de diferents expressions de caire popular, es clourà el pròxim dimecres, 31 de gener, amb un concert a l’Auditori dedicat a l’obra El Cançoner Musical de Palau (edició Romeu/Anglès)

En aquesta actuació, coordinada pel Departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), s’interpretaran peces d’un manuscrit editat l’any 1951 per Romeu.

L’esdeveniment, que tindrà lloc a les 19  hores,  tanca amb èxit el seguit d’actes que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els ajuntaments d'Igualada i Òdena, la Diputació de Barcelona i diferents entitats i personalitats rellevants en l'àmbit cultural, han programat al llarg del darrer any per recordar la figura i l’obra d’aquest poeta, crític literari i dinamitzador cultural.

Els actes commemoratius s'han estructurat en dos grans blocs: d'una banda, un Cicle de Teatre Medieval amb diverses seus: Cervera, Verges, Girona, la Seu d'Urgell, Berga, Esterri d'Àneu, la Selva del Camp, l'Abadia de Montserrat, Igualada, Rubí i Barcelona. I, de l'altra, activitats commemoratives entre les quals destaquen dues exposicions, l'edició del llibre Representacions de teatre medieval i renaixentista (Barcelona, Sala del Tinell, 1961 – 1969) de Josep Romeu, i també diverses conferències sobre el personatge i alguns recitals de la seva poesia. A més, s’ha preparat un documental biogràfic.

Al web anyjosepromeu.cat, a banda de les activitats programades, hi ha una extensa informació sobre Josep Romeu i Figueras. Des de la seva biografia, els llibres que va publicar i la seva relació amb el fotògraf Pau Barceló, fins a diverses galeries d'imatges sobre la seva persona i les diferents edicions del Cicle de Teatre Medieval que es va celebrar durant nou anys, del 1961 al 1969, al Saló del Tinell a Barcelona.

Josep Romeu i Figueras (Òdena, 16 de març de 1917; Barcelona, 18 de desembre de 2004)  de petit es va traslladar a Igualada amb els seus pares, va estudiar a les escoles de l'Ateneu Igualadí i va contribuir a crear, entre altres, la mítica revista Ariel o el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI).

En l'àmbit català, es va distingir com a poeta i crític literari, especialitzat en literatura catalana modernista i contemporània, poesia tradicional i teatre popular, sense oblidar la feina que va fer com a promotor cultural, amb fites destacades com la fundació de la Societat Catalana d'Estudis Històrics.

Els més de cent cinquanta treballs publicats al llarg de mig segle sobre poesia, teatre i altres gèneres, fan d'aquest autor un clàssic entre els estudiosos de la literatura del país. Dins d'aquesta tasca cal destacar les seves contribucions a la lectura dels poetes catalans del segle XX, amb llibres com Sobre Maragall, Foix i altres poetes (1984) o Guia de lectura de Sol i de dol, de J.V. Foix (1985). Igualment important és la seva dedicació a aspectes culturals i literaris de caire popular, com la poesia tradicional o el cançoner, de vegades relacionada amb una altra de les seves passions, la musicologia.

(*informació via Generalitat de Catalunya)

  • Compartir
Pertany a: