Sou a: Inici / Noticies / Conferència al Museu de la Pell sobre el big Data

Conferència al Museu de la Pell sobre el big Data

José Luis Vicente parlarà sobre la dadificació del món, posant sobre la taula els pros i contres d’aquest fet
13-01-2017

Cada dia es generen 2,5 trilions de bytes. Les dades són una oportunitat, una eina per al coneixement, la prevenció, l’eficiència i la transparència, però són també la munició que carrega les armes de vigilància massiva. L’exposició que es podrà veure fins el 19 de febrer al Museu de la Pell d’Igualada, Immersos en les dades. [Una] adaptació de l’exposició “Big Bang Data” del CCCB, explora l’emergència d’aquest nou marc i els seus efectes. Un dels seus comissaris, José Luis de Vicente, ho explicarà d’una manera directa i propera el pròxim divendres, 20 de gener, a les 12h, a l’auditori del Museu dins la conferència Què és el Big Data?.

L’explosió de dades no para de créixer exponencialment. Dels últims cinc anys ençà, entre els sectors acadèmics, científics, les administracions, l’empresa i la cultura existeix una àmplia consciència que generar i interpretar dades amb les tecnologies que s’estan desenvolupant pot canviar radicalment la societat actual. Les dades són una oportunitat, una eina per al coneixement, la prevenció, l’eficiència i la transparència, però són també la munició que carrega les armes de vigilància massiva.

Tothom genera dades, des del dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotografies i vídeos digitals, de registres de les transaccions de compra i dels senyals del GPS. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar aquestes quantitats ingents de dades que detecten patrons. Aquest fet està canviant completament i ràpidament la forma de presa de decisions a tots nivells.

José Luis de Vicente és periodista, escriptor i investigador especialitzat en cultura digital i en l’anàlisi dels espais culturals existents entre la tecnologia, la innovació social, l’art i el disseny. Actualment duu a terme diversos programes d’investigació, com ara Visualizar. És comissari de Sónar+D, àrea d’innovació del festival Sónar de Barcelona i membre de l’equip de curadors del FutureEverything Festival  de Manchester. És membre fundador de Zzzinc, consultoria especialitzada en la innovació per a entitats culturals i ha comissariat múltiples simposis sobre art multimèdia, ciència i disseny. Juntament amb Olga Subirós van comissariar la celebrada exposició Big Bang Data, produïda pel CCCB el 2014, i són també els responsables de la versió itinerant Immersos en les dades, amb la que el Museu de la Pell obre la seva programació d’exposicions temporals per al 2017. En ella es donen a conèixer els trets més significatius i destacats del que suposa la producció de dades en quantitats massives en tant que un dels fets fonamentals del nostre temps.

Activitats vinculades a l’exposició Immersos en les dades · La mostra Immersos en les dades, inaugurada divendres, 13 de gener, està organitzada pel Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament d’Igualada i es pot visitar amb entrada gratuïta de dimarts a divendres, de 10 a 14h, dijous i divendres de 16 a 20h, i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h.

Arriba acompanyada d’un programa d’activitats diverses i d’accés gratuït. A més de la conferència del dia 20, el dimarts, 31 de gener, a la tarda tindrà lloc l’activitat Cryptoparty, un taller sobre privadesa i protecció de dades personals a Internet; per participar-hi cal fer inscripció prèvia a m.igualada@diba.cat abans del 23 de gener. El públic familiar podrà gaudir de l’activitat Nosaltres al ciberespai el diumenge, 12 de febrer. I per als majors de 55 anys, el dimarts 14 de febrer s’ha programat el taller (Re)cerques a Google a estudi.

La informació sobre cada activitat es pot trobar en aquest mateix web. També hi ha un programa de visites dinamitzades i tallers per a alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, prèvia reserva al telèfon del Museu 93 804 67 52.

 

  • Compartir