Sou a: Inici / Noticies / Diumenges en Família proposa un taller de cistelleria

Diumenges en Família proposa un taller de cistelleria

Mil·lennis abans que aparegués la ceràmica, els primers contenidors fabricats per l’home, a la prehistòria, van ser fets de plantes fibroses.
23-05-2016

El programa Diumenges en Família clou temporada aquest 29 de maig al Museu de la Pell, a les 12h, amb un taller de cistelleria a càrrec de Jaume Farrés, que explicarà els secrets del seu ofici mentre ensenya a fer una panera amb medul·la. L’edat recomanada és a partir de 6 anys, l’activitat és gratuïta i l’aforament limitat.

Alguns mil·lennis abans que aparegués la ceràmica, els primers contenidors fabricats per l’home, a la prehistòria, van ser de plantes fibroses com el margalló, la palma o el vímet. Amb l’artesania d’entreteixir branques o fulles es poden fer tota mena de cistells i coves, safates, paneres, baguls, cadires; també estores i cortines i fins i tot mobles.

Jaume Farrés, diumenge, explicarà aquestes curiositats però també el fet que el seu besavi ja s’hi dedicava, a fer de cisteller, i que la seva família, a més, es va especialitzar a fer canyís amb canya de riu que moltes vegades havia collit ell mateix. Pelades i aplanades a cops, aquestes canyes servien per fer l’ànima d’un fals sostre entre les bigues, que després es recobria amb guix.

Actualment aquest sistema constructiu ha desaparegut i, en cistelleria, bona part dels productes tradicionals han estat substituïts per nous materials com els plàstics i les resines i n’ha minvat la fabricació autòctona per les importacions del Nord d’Àfrica i d’Àsia. No obstant això, hi ha cert interès perquè aquí no desaparegui i perquè cada vegada més persones puguin gaudir amb la seva pràctica

El programa Diumenges en Família ha pres el relleu del Cultura en Família per seguir proposant a Igualada activitats ben variades per compartir, com ara hores del conte, cinema en català, visites, tallers i sortides per gaudir al llarg dels diumenges de març, abril i maig. Una oferta variada coordinada des del departament municipal de Promoció Cultural.

  • Compartir