Sou a: Inici / Noticies / Exposició al voltant de la figura d'Antoni Benaiges

Exposició al voltant de la figura d'Antoni Benaiges

Forma part dels actes pel 80è aniversari del final de la Guerra Civil a Igualada i també del Dia Internacional dels Museus
13-05-2019

El proper divendres, 17 maig, s’inaugura al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia l’exposició itinerant Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República a una fossa comú de Burgos, comissariada per Sergi Bernal. Aquesta exposició explica una bella història, tràgica i única, sobre la vida d’un mestre dedicada a l’escola i als nens, assassinat en acabar la Guerra Civil, la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps i la vergonya de la fosses comuns que encara avui existeixen.

Antoni Benaiges va ser un docent innovador que, en un perdut llogarret de Burgos, Bañuelos de Bureba, i seguint el mètode Freinet, va llançar un experiment inèdit en aquelles terres: una impremta escolar. Els quaderns publicats pels alumnes viatjar fins a França, Mèxic, l’Argentina, Cuba i escoles de tot l’Estat.

L’exposició reivindica una pedagogia en què l’alumne sigui el centre del procés educatiu. També intenta tancar la història d’una promesa del mestre, truncada per l’esclat de la guerra, d’anar a veure el mar que els alumnes de Bañuelos de Bureba mai no havien vist. L’hivern de 1935, ell els va animar perquè l’imaginessin i el descrivissin. El resultat va ser el quadern monogràfic El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca, editat amb la impremta escolar. Però el somni dels alumnes i la promesa del mestre se’n van anar en orris el 19 de juliol de 1936 amb l’esclat de la Guerra Civil i, pocs dies després, amb la detenció, tortura i l’afusellament del mestre.

L’exposició, que es podrà veure fins al diumenge, 7 de juliol, es complementa amb el documental El Retratista (2013) d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal. Aquesta pel·lícula, realitzada gràcies al micromecenatge, explica aquesta història recuperada al límit de l’oblit a partir dels testimonis dels antics alumnes i familiars d’Antoni Benaiges. Per rodar-la es va viatjar a l’estat de Veracruz, a Mèxic, on existeix l’Escola Experimental Freinet i on s’utilitza la impremta escolar com aquí es feia als anys ‘30, amb la particularitat que imprimeixen el nom d’Antoni Benaiges en cada quadern des de fa més de 70 anys, com a homenatge a la primera víctima d’aquesta tècnica.

L’exposició forma part dels programa d’actes commemoratius del 80è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil a Igualada, impulsat pel departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada. S’integra, alhora, en els actes programats a Igualada aquesta setmana al voltant del Dia Internacional dels Museus.

  • Compartir