Sou a: Inici / Noticies / Igualada acull per quart any la iniciativa 'Liceu a la Fresca'

Igualada acull per quart any la iniciativa 'Liceu a la Fresca'

Més de 300 municipis catalans, de la resta de l'Estat, de França i de Portugal, veuran la representació en directe, el 16 de juny, de 'Manon Lescaut'
11-06-2018

Aquest dilluns, 11 de juny, s'ha celebrat la presentació, al Gran Teatre del Liceu, de la iniciativa Liceu a la Fresca, que el proper dia 16 permetrà veure en directe, des de centenars de municipis del país, la representació de l'òpera Manon Lescaut.

L'acte l'han protagonitzat el director general del Liceu, Valentí Oviedo, el director de la seva fundació, Salvador Alemany, els directors de TV3 i La2, Vicent Sanchis i Juan Manuel Hidalgo i, entre altres autoritats, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. La capital de l'Anoia ha format part de la iniciativa des de la seva primera edició l'any 2015.

Fins ara, les projeccions s'han dut a terme a l'Estació Vella, però a partir d'aquest any s'estrena el pati del Museu de la Pell com a escenari de la projecció. Aquesta es farà aquest dissabte, 16 de juny a les 22h, amb l'entrada lliure i l'aforament limitat a 300 localitats.

Òpera arreu del territori · El Gran Teatre del Liceu, en la seva tasca de promoure i potenciar la cultura, té vocació d’expandir i difondre l’activitat operística i musical per tot el territori. Fa quatre temporades, el Liceu va reformular l’activitat Liceu a la Platja a Liceu a la Fresca, un projecte de difusió cultural a cavall entre el projecte audiovisual i el pla de territori. El gran interès suscitat en les seves primeres edicions ha permès veure que era un model d’èxit que ha crescut de les 14 poblacions per Catalunya l’any 2015 amb La traviata a un total de 300 enguany a Espanya, Portugal, França, Andorra i Itàlia amb Manon Lescaut.

En poc més de tres anys s’ha aconseguit viatjar a nombrosos indrets del territori apropant el gènere operístic a tots els públics amb xerrades amenes i accessibles arreu de Catalunya, i culminant amb una visita al Liceu per viure una òpera en directe.
Han estat 4.150 persones (un increment del 32,8% respecte la temporada 16/17, que va tenir un total de 3.125) les que han vingut al Teatre, moltes d’elles per primer cop, gràcies a conferències gratuïtes que s’han celebrat a 160 poblacions de Catalunya (increment del 113% respecte les 75 de l’any anterior). Un èxit per a una iniciativa que treballa per popularitzar l’òpera i ajudar al públic a desprendre’s d’idees preconcebudes i obrir barreres mentals sobre el gènere, tot animant-los a gaudir de la seva màgia d’una forma distesa i atractiva.

Manon Lescaut, el primer gran èxit de Puccini · El dissabte, 16 de juny, a les 22h, Igualada es tornarà a sumar per quart any consecutiu al Liceu a la Fresca, la iniciativa que permet veure en nombroses ciutats i viles la retransmissió en directe d’una òpera referent que es representa des del principal escenari del país.

En aquesta ocasió, la peça escollida és Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, una nova coproducció entre el coliseu barceloní, el Palau de les Arts de València i el Teatro San Carlo de Nàpols. L’acció situa l’espectador en el context de la immigració de principis del segle XX, amb el record d’Ellis Island com a rerefons. Inspirada en la novel·la homònima de l’abbé Prévost, Puccini va obtenir amb Manon Lescaut el seu primer gran triomf. La història de l’ascensió i caiguda de la cortesana Manon va ser escrita amb una música arravatadora, fidel als principis del verisme i amb l’esquinçament precís en pàgines com la cèlebre ària Sola, perduta, abbandonata del quart acte. A partir de Manon Lescaut, Puccini encadenaria altres grans èxits com La Bohème, Tosca o Madama Butterfly.

Tres aclamats tenors, el nord-americà Gregory Kunde, el tinerfeny Jorge de León i el porto-riqueny Rafael Davila, es repartiran en aquesta ocasió el paper de Des GrieuxI se’ls uniran dues sopranos pel rol titular, la ucraïnesa Ludmyla Monastyrska i la italiana Maria Pia Piscitelli, ambdues de renom internacional.

  • Compartir