Sou a: Inici / Noticies / 'La visita de la vella dama', el 8 d'abril a l'Ateneu

'La visita de la vella dama', el 8 d'abril a l'Ateneu

Farrés Brothers celebra el 15è aniversari i ho fa portant a la capital de l’Anoia la cèlebre obra de Dürrenmatt, un colpidor espectacle per adults amb Vicky Peña
27-03-2018

La visita de la vella dama, el cèlebre text de Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) es podrà veure a Igualada el proper diumenge, 8 d’abril a les 19h, dirigit per Jordi Palet, amb Vicky Peña i Xavier Capdet al capdavant, amb la música en directe de Pep Coca i Adrià Bonjoch, i amb la interpretació també de tots els habitants de Güllen, a càrrec de tres actors manipuladors: Ireneu Tranis, Jordi Farrés i Pep Farrés. L’obra va ser finalista del Premi Quim Masó 2016 i es va estrenar al Festival Temporada Alta de Salt-Girona. Al Teatre Lliure va exhaurir totes les localitats i ara arriba al Teatre Municipal.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística, al c/ Garcia Fossas 2, de dimarts a dijous de 18:30 a 20:30h, dissabte i diumenge d’11 a 14h, i el divendres, des d’una hora abans de l’espectacle, a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 18 i 15 euros i també es poden comprar al web www.ticketea.com.

La visita de la vella dama · Clara Zachanassian torna a la seva ciutat natal, Güllen, per tancar una ferida oberta fa quaranta-cinc anys. Durant aquest temps, ella s’ha enriquit i, curiosament, la ciutat ha caigut en la misèria. Els gullenencs l’esperen il·lusionats, sobretot l’Alfred Ill, el seu amor de joventut. Tots tenen l’esperança que la Clareta els tregui de la ruïna, però ningú no dona res a canvi de res.

“Jo descric homes, no marionetes”, diu Dürrenmatt. I en aquesta versió de La visita de la vella dama els Farrés Brothers converteixen gaire­bé tots els personatges en titelles. Sembla una irreverència cap a l’autor però, en el fons, la irreverència no és més que una forma de veneració. Veneració cap a una obra fulminant, on ningú queda exempt de responsabilitat. Veneració cap a un text on la venjança i els diners manip­ulen la trama fins a convertir-la en una espiral d’on no se’n pot sortir. Ni qui és manipulat, ni qui és manipulador. Tan sols hi ha dos personatges que no són titelles: Clara Zachanassian, la vella dama, i Alfred Ill, el seu antic amor, encarnats per Vicky Peña i Xavier Capdet. Ells són de carn i ossos, sí, però els fils de la trama els entortol­ligaran més que a ningú. La companyia, doncs, destrossa Dürrenmatt, perquè parla d’un món destros­sat, sense principis, sense humanitat, només amb l’aparença de.

A Farrés Brothers i Cia. els agrada embar­car-se en projectes que els fan vibrar, que els permeten aprendre i que apassionen els espect­adors, en aquest cas, els adults. El 2017 la companyia va fer quinze anys, i La visita de la vella dama ha estat un bon motor de celebració. A partir d’aquest clàssic del segle XX, han preparat un espectacle d’humor negre, per a una actriu, quatre actors, dos músics i molts titelles. Vicky Peña encarna la Clara, personatge irònic i funest, capaç de manipular tots els gul­lenencs fins a fer-los perdre el sentit de la digni­tat més profund. A través dels diners, converteix el poble en un grapat de titelles incapaços de desobeir el seu propòsit. Xavier Capdet inter­preta l’Alfred Ill, l’home que la va abandonar, el vell decrèpit que esdevé heroi durant l’acció. Els acompanyen els actors Ireneu Tranis, Pep Farrés i Jordi Farrés movent la resta de personatges, i els músics Adrià Bonjoch i Pep Coca, dirigits per Jordi Palet.

Un dels reptes ha estat el de fer conviure en un mateix escenari actors i titelles, d’unes mides semblants a la humana, i que el públic ho ac­cepti com a convenció

Farrés Brothers i Cia. · La companyia Farrés Brothers va ser creada el 2002 per Jordi Farrés, Pep Farrés i Jordi Palet i proposa un teatre per a tots els públics, irònic, gens ensucrat i carregat de diverses capes de lectura: els agrada parlar de temes potents, des de punts de vista inusuals, de forma original i no moralitzant. Durant els seus quinze anys de vida han creat nou espectacles que han voltat per tot Catalunya i la resta de l’Estat espanyol.

D’aquests, Tripula (2013) els ha obert al mercat europeu, havent realitzat unes dues mil representacions. Després d’Equilibristes (2011), La visita de la vella dama és el seu segon espectacle per a adults. Les seves propostes han obtingut nombrosos reconeixements, com diversos premis FETEN, Premi del Públic a la Fira de Titelles de Lleida, Premis Butaca i Premis Xarxa, entre molts altres. La companyia treballa amb trastos, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades.

El seu darrer espectacle per a tots els públics El silenci d’Hamelín , que utilitza el llenguatge de signes-, va ser guardonat al mercat de teatre per a nens i nenes més important de l’estat espanyol. Va rebre el premi FETEN 2018 de Gijón a la millor proposta de teatre i inclusió.

  • Compartir