Sou a: Inici / Noticies / Nou Pla de Salut d'Igualada 2015-2018

Nou Pla de Salut d'Igualada 2015-2018

Els objectius que s’hi recullen sorgeixen d’una diagnosi prèvia de l’estat general de salut a la ciutat i d’un procés participatiu amb entitats locals.
10-12-2014

El govern municipal d’Igualada ha presentat aquest dimecres, 10 de desembre, els eixos bàsics del primer Pla de Salut de la ciutat, que se sotmetrà a la consideració del ple municipal d’aquest mes de desembre i que, un cop aprovat, ha de ser vigent entre els anys 2015 i 2018. El regidor de Sanitat i Salut Pública, Fermí Capdevila, ha explicat que “a l’inici d’aquest mandat es va fer una aposta clara per situar en primer terme de l’acció de govern les polítiques de promoció de la salut i de prevenció de la malaltia, creant una regidoria específica de Sanitat i Salut Pública i dotant-la d’ens propi i d’una major capacitat d’actuació”. Aquest fet, segons Capdevila, ha permès elaborar aquesta nova eina, imprescindible “per endreçar les actuacions existents de promoció, prevenció i protecció de la salut i per planificar-ne de noves, així com per marcar-nos objectius clars per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, on les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital amb la màxima plenitud possible”.

Seguint amb la línia que marca el Pla Interdepartamental de Salut Pública de la Generalitat (PINSAP), el Pla de Salut d’Igualada s’ha redactat a partir del model teòric dels Determinants Socials de la Salut, o condicionants de la salut, que arrenca de la idea que la salut de la població està determinada per les característiques de les societats en què viuen: els factors econòmics, culturals, mediambientals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries. Aquesta visió requereix de l’acció conjunta de tots els departaments, amb un enfocament de salut en totes les polítiques. D’altra banda, en tot moment s’ha treballat amb la concepció de la salut de forma positiva, allunyant-la del concepte de malaltia i apropant-la a tot allò que pot fer la política municipal per promocionar a la ciutadania un nivell de benestar físic, mental i social el més elevat possible. En definitiva, segons Capdevila, “una millor qualitat de vida”.

Partint d’aquesta visió àmplia i holística, el Pla de Salut d’Igualada s’ha elaborat amb la complicitat i col·laboració de tots els departaments de l’Ajuntament d’Igualada i altres agents clau de diferents sectors, i amb l’ajuda constant de la xarxa sanitària. Aquest fet ha permès incidir en diversos eixos: els hàbits i estils de vida saludables com l’alimentació o l’activitat física; la salut mental i el benestar emocional; el consum de substàncies addictives; la salut sexual, afectiva i reproductiva; la violència masclista; els factors d’exclusió social dins els àmbits econòmic i laboral; les condicions mediambientals; la mobilitat i els transports; la seguretat alimentària; la protecció de la salut en aspectes com el control de plagues i aus urbanes, el control de la legionel·losi o el control de les aigües de consum humà; o les principals causes de mortalitat i morbiditat.  Per a cadascun d’aquests eixos s’han establert uns objectius clars a assolir l’any 2018, el termini previst per a la finalització del Pla.

Els objectius marcats són conseqüència d’una diagnosi prèvia de l’estat de salut a Igualada i d’un procés participatiu amb les entitats de la ciutat, que han permès definir els punts forts, els punts febles i les principals necessitats detectades. Aquests objectius es concreten en actuacions amb una temporalitat establerta. Una Comissió de Seguiment serà l’encarregada de vetllar per l’acompliment dels objectius dins els terminis que estableix el Pla.

  • Compartir