Sou a: Inici / Noticies / Nova conferència sobre el passat arqueològic de Sigarra

Nova conferència sobre el passat arqueològic de Sigarra

Les darreres recerques han permès identificar personatges i fets inèdits de la història de Sigarra des de l’època ibèrica fins l’Edat Mitjana.
14-06-2016

Aquest dijous, 16 de juny, a les 20h, l’Adoberia Bella d’Igualada acollirà una nova conferència inclosa en el cicle Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, que descobreix als assistents del passat antic dels Prats de Rei. La xerrada durà per títol Mots inscrits i mots escrits: l’arqueologia de les escriptures antigues de Sigarra. Anirà a càrrec dels investigadors del Grup de Recerca en Arqueologia i Història Antiga (GRAPHA) de la Universitat de Lleida (UdL), que presentaran les últimes novetats sobre personatges i fets inèdits de la història d’aquest enclavament. L’entrada és gratuïta, només limitada per l’aforament de la sala.

Entre les novetats que està aportant la recerca arqueològica als Prats de Rei, l’estudi de noms i paraules inscrits en pedra o escrits en pergamí i paper, ha revelat l’existència de nous personatges i fets de la història segarrenca des d’època ibèrica fins a l’Edat Mitjana, fins ara inèdits. Aquesta investigació l’estan duent a terme Anna Perera, Víctor Sabaté i Anna Ten, membres del GRAPHA. El grup centra la seva activitat en el nord-est peninsular i el golf de Lleó, des de la Prehistòria recent fins a l'Antiguitat tardana (3500 ac - 500 dc). Els diferents projectes s'emmarquen en una estratègia d’R+D+I en la recerca, la recuperació i la presentació del patrimoni arqueològic i d'implantació en el desenvolupament local i territorial, potenciant la interdisciplinarietat i l'aplicació de les noves tecnologies, tant en la gestió de la documentació com en la difusió dels resultats mitjançant 3D, RV i RA. Ara mateix, el grup lidera diferents projectes científics a nivell estatal i internacional als jaciments antics de Vilars d’Arbeca, Estinclells (Verdú), Calvari del Molar - Mines del Priorat, Sigarra (Els Prats de Rei) i Lattes (Llenguadoc-Rosselló, França). Els tres especialistes en materials escrits entorn a Sigarra explicaran, en la conferència del pròxim dijous Mots inscrits i mots escrits: l’arqueologia de les escriptures antigues a Sigarra, algunes de les conclusions que es desprenen de diferents projectes: l’estudi de les inscripcions ibèriques; l’anàlisi de la documentació medieval de la vila, cabdal per a la reconstrucció del paisatge històric de l’entorn entre els segles XIII i XIV; i la classificació de l’Arxiu del fons parroquial de Santa Maria dels Prats de Rei.

Clouran el cicle, el 30 de juny, els investigadors Gerard Costa, Marc Antoni Lladó i Ana Martínez, també de l’equip Sigarra, amb la conferència L’arqueologia, avui: tecnologia d’última generació per conèixer el passat remot dels Prats de Rei.

El cicle Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, està organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i l’Igualada Leather Cluster Barcelona.  

  • Compartir