Sou a: Inici / Noticies / Punt Lila d'atenció a les agressions sexuals durant la Festa Major

Punt Lila d'atenció a les agressions sexuals durant la Festa Major

La iniciativa s'emmarca en el Protocol davant les Violències Sexuals en Espais Festius que elaboren MICOD i ajuntaments del territori
16-08-2018

Les Àrees d’Igualtat de Gènere dels municipis de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena han promogut i estan elaborant des de fa uns mesos, juntament amb els departaments de Cultura, Salut i Joventut, el Protocol davant les Violències Sexuals en Espais Festius que preveuen aprovar aquest l'any 2018. El projecte ha permès descriure i entendre quina és la realitat d’aquesta problemàtica al territori i ha generat espais de debat i contacte entre professionals i ciutadania per a desplegar tot un seguit de propostes.

Una de les demandes ha estat la de crear Punts Liles en els espais de festa de manera que les persones que ho necessitin puguin ser ateses en un espai tranquil i amb professionals especialitzades en perspectiva de gènere. En el cas d’Igualada, durant la Festa Major el Punt Lila estarà dinamitzat per dues educadores fixes a l'estand de Punt Lila situat al carrer Sol i dues educadores més que faran un recorregut itinerant per diferents punts de la festa. Les atencions es faran als "espais tranquils" ubicats dins el pati del Museu de la Pell a l’espai de Barraques, i a la zona cedida per Ig-nova a en motiu dels concerts del Parc Central. 

Aquest Punt Lila i les formacions que en derivaran a les entitats i personal organitzador de la festa, ha de servir perquè el territori en general se sensibilitzi sobre la problemàtica, promovent que les entitats i les persones que organitzen les festes es posicionin activament davant aquesta problemàtica i que es pugui gaudir d’una festa lliure d’agressions sexistes i LGTBIfòbiques.

La campanya #NOendeixempassarNiuna serà visible a tots els espais de festa i transmetrà tot un seguit de missatges a través de cartells i adhesius com per exemple: Només sí és sí, L’alcohol no justifica cap agressió, Molestar i fer el bavós no és lligar, No vull saber la teva opinió sobre el meu cos, De tornada a casa no vull ser valenta, vull ser lliure, etc. Els missatges s’han elaborat a través de les Comissions Participatives que s’han dut a terme al llarg del procés d’elaboració del Protocol.

El Protocol compta amb el suport tècnic del departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada per la seva indestriable vinculació amb Nits de Qualitat, un projecte de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en desplegament al municipi, per a la millora de l’oci nocturn, fent, d’aquest, un espai més segur, atractiu i saludable per a totes les persones, treballant en favor de la prevenció i la reducció dels riscos associats a aquest context.

  • Compartir