Sou a: Inici / Noticies / Visita guiada a la Vil·la Romana de l'Espelt

Visita guiada a la Vil·la Romana de l'Espelt

El jaciment té, des de l’any 2015, la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.
12-09-2016

Les Jornades Europees del Patrimoni ofereixen novament l’oportunitat de visitar la Vil·la Romana de l’Espelt, en una ruta conduïda per Jordi Enrich, arqueòleg expert en l’època tardoantiga, que ha excavat aquest jaciment en diverses ocasions. L’activitat tindrà lloc el proper diumenge, 18 de setembre, i és gratuïta. L’organitzen l’Ajuntament d’Igualada i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI).

El punt de trobada serà a les 10:30h a les antigues escoles, a la carretera d’Igualada a l’Espelt, a uns 200m d’arribar al nucli urbà a mà dreta. El recorregut no està adaptat per a cotxets ni cadires de rodes i no cal inscripció prèvia.

Bé Cultural d’Interès Nacional · La Vil·la Romana de l'Espelt és un jaciment arqueològic situat al Pla de la Torre, al veïnat de l’Espelt i al terme municipal d’Òdena. Va ser habitada en època romana, des dels segles II i I aC fins al primer terç del segle V dC, en etapes d'activitat desigual. Construïda en un lloc assolellat i dominant, prop d'un corrent d'aigua i d'una via de comunicació que permetia donar sortida a la producció excedent, és una de les villae de l’interior de Catalunya més extensament excavada i més ben conservada. Les excavacions, realitzades pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i la Diputació de Barcelona, van descobrir estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i d'altres destinades a activitats agrícoles. Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals. S'hi va trobar un paviment de mosaic i nombrosos fragments de ceràmica. monedes i un fragment d'un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats també hi ha sivelles, agulles per al cabell, agulles d'os, fusaioles, recipients per cuinar, llànties, claus de porta, una safata de vidre, un dau de vori, pinces, un canelobre i altres objectes d'os, de ferro i de bronze.

L’Ajuntament d’Igualada és titular de la Vil·la des de l’any 1966, quan en va comprar els terrenys a instàncies del CECI. El jaciment té, des de l’any 2015, la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i la seva custòdia i difusió corresponen al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, lloc on estan dipositats tots els objectes que s’hi han trobat.

 

  • Compartir