Tracta’m bé

El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada, amb conveni amb el Consell Comarcal del Solsonès, presenten la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans. L’Ajuntament d’Igualada desenvolupa aquesta acció en el marc del projecte “Igualada, ciutat amiga de les persones grans”.

                                

L’Ajuntament d’Igualada desenvolupa aquesta acció en el marc del projecte “Igualada, ciutat amiga de les persones grans”. Aquest projecte té l’objectiu d’estimular un recorregut per tal de facilitar que Igualada esdevingui una ciutat més amigable en els diferents aspectes de la seva quotidianitat .

L’envelliment de la població és un fenomen important de transformació social. En aquest nou escenari, hem d’estar molt alerta a les situacions de vulnerabilitat que poden patir les persones grans, com el maltractament o l’abús físic, sexual, psicològic o emocional, l’abandonament, la negligència o l’abús material o financer. Aquestes diferents expressions d’abús o omissió envers les persones grans són una de les formes de violència més ocultes en la nostra societat.

Per aquest motiu hem volgut endegar la campanya Tracta’m bé de prevenció dels maltractaments a les persones grans.
Es pretén evidenciar situacions reals que mostrin escenes de bon tracte cap a les persones grans. Per fer-ho, els membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia hi ha participat activament.
Així doncs, segons les situacions que es van pensar, es van trobar els actors i actrius que vivien realment aquella situació i es van fer les sis postals que podeu veure més avall.

Aquest 2016, coincidint amb els actes de la Primavera Gran, s'ha fet una adaptació teatral d'alguns dels relats del llibre "Relats amb tracte". Cada relat narra algun tipus d'abús que pot patir una persona gran.

Podeu veure el vídeo de les escenes amb tracte...


“Estar atent a les necessitats de les persones grans és un bon tracte”

La Teresa, com altres persones grans, té una certa dependència perquè algú l’ajudi en el seu dia a dia. Avançar-se i escoltar allò que necessita la persona gran és garantia de viure amb la major qualitat de vida possible.


“Mostrar afecte a les persones grans és un bon tracte”
Sovint la societat cau en el parany de l’ edatisme, és a dir, la discriminació per raó d’edat. Tothom volem ser atesos amb respecte. La Paquita també.
Només depèn d’un mateix establir una relació més afectuosa cap a les persones grans.. L’Alícia n’és un bon exemple.


“Deixar que les persones grans segueixin gestionant els seus diners és un bon tracte”
Les persones grans tenen la capacitat de seguir gestionant els seus propis comptes. Decidir si volen assessorar-se o com volen gastar els seus diners amb allò que els ve més de gust, només ho poden decidir ells, mentre les seves capacitats ho permetin, tal i com han fet sempre. La Teresa i en Florenci ho tenen clar.


“Promoure l’autonomia de les persones grans és un bon tracte”
El món avança i, amb ell, totes les persones independentment de l’edat. Mantenir-se connectat amb la xarxa social i veïnal també pot passar per estar connectat a l’ordinador. Una porta a la que no hi ha fronteres d’edat ni de capacitat. Així ens ho mostra la Dolors.


“Valorar les capacitats de les persones grans és un bon tracte”
En Jaume, com qualsevol altra persona gran, té un bagatge personal i professional indubtable. És la nostra obligació valorar aquesta saviesa i que transcendeixi a la resta de la societat.


“Escoltar les persones grans és un bon tracte”
És essencial que les noves generacions entenguin la importància d’escoltar la saviesa de les persones grans. El valor de la seva transmissió només la pot donar aquells que l’escolten, tal i com li passa a en Joan.

  • Compartir