Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Cultura / Arxiu Comarcal de l'Anoia

Arxiu Comarcal de l'Anoia

L'Arxiu Comarcal de l’Anoia (ACAN) va ser creat per un conveni subscrit entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament d'Igualada, el mes de setembre de 1982. L’any 1986 es van inaugurar les instal•lacions a l’edifici conegut com Cal Maco, tot integrant-se a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1990, l'Arxiu Comarcal de l'Anoia depèn del Servei d'Arxius adscrit a la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i forma part de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya. Des de l'any 1990 el Consell Comarcal de l'Anoia porta la gestió de l'arxiu.

L’ACAN és hereu d’un important bagatge arxivístic, fruit de l’actuació de diversos arxivers municipals. Cal destacar la creació de l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada l’any 1932, amb Procopi Llucià com a arxiver, el qual recollí la iniciativa que, des del 1929, duia a terme l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada. Després de la guerra civil, l’arxiu municipal d’Igualada es va mantenir gràcies a la tasca de diferents secretaris i cronistes de la ciutat. La situació de l’Arxiu Comarcal es va regularitzar el 1978 amb la contractació d’un arxiver i la fixació d’uns horaris de consulta. A partir de 1990, l’arxiu municipal forma part de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

L’ACAN compta amb 3.500 metres lineals de documentació (2016). Entre els fons custodiats s’han de destacar, el municipal d’Igualada (1359-1999) i el del districte notarial d’Igualada (1281-1981). També ingressa, reglamentàriament, la documentació dels organismes de la Generalitat a la comarca i, mitjançant conveni, la de les altres institucions públiques i privades, empreses, associacions o bé de persones físiques. S’ha de destacar el fons de la parròquia de Santa Maria d’Igualada.

L’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada compta amb 30.000 fotografies (1850-2013), a les que s’hi han afegit els fons personals i d’entitats, arribant a més de 200.000 imatges. També cal destacar la cinemateca amb més de 300 títols (1921-1999).

A l’Arxiu es disposa d’informació sobre el patrimoni documental existent a la comarca de l’Anoia, com els inventaris de fons municipals de la comarca. És d’interès la Biblioteca i Hemeroteca local, i la especialitzada en fotografia i cinema.

•    Servei de consulta, a una sala amb 8 punts de lectura.
•    Servei de referència, informació i assessorament
•    Servei de reproducció digital dels documents.
•    Servei pedagògic
•    Servei de divulgació (exposicions, publicacions, etc. )

Horari d’hivern, de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 15,30h a 18h
Horari d’estiu, de dilluns a divendres de 8h a 14h

 
Arxiu Comarcal de l'Anoia
Plaça de la Creu, 18 – Cal Maco
08700 IGUALADA
Tel. 93 804 44 56
acanoia.cultura@gencat.cat
  • Compartir
Pertany a: