Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Cultura / Esdeveniments culturals / 80 anys del final de la Guerra Civil a Igualada

80 anys del final de la Guerra Civil a Igualada

Cicle de conferències i activitats

80 anys del final de la Guerra Civil a Igualada. El temor d’un futur incert

El 22 de gener d’aquest 2019 ha fet 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Igualada i, per tant, del final de la Guerra Civil Espanyola a la ciutat.

Era un diumenge quan les tropes de legionaris italians del bàndol «nacional», van entrar pel Molí Nou a Igualada. Era una divisió del Corpo di TruppeVolontaire Frecce Verdi (Cos de Tropes de Voluntaris Fletxes Verdes) comandades pel general Gastone Gambara. Els legionaris van entrar pel nord, i van baixar pels carrers Òdena, Esquiladors i St. Vicenç, per després passar per l’avui rambla General Vives, i d’aquí a la plaça del Pilar i la plaça de l’Ajuntament.

Els primers dies del final del conflicte bèl•lic es van viure amb sentiments contradictoris per part de la majoria dels igualadins. Per un costat, amb cert alleujament i esperança per l’acabament de la guerra, i per l'altra, amb el temor d'un futur incert pel final de la República i l’estat de dret.

Una esperança que es va fondre aviat a causa de la misèria dels primers anys de la postguerra que va deixar una societat trasbalsada, dividida, i esporuguida per la brutalitat de la repressió de la dictadura: odi a l'autonomia catalana, la repressió contra la llengua i la cultura pròpies i sobretot, contra tots aquells que no es consideraven afins al nou règim dictatorial.

Programa del cicle de conferències

  • Compartir