Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Orbital, de Farrés Brothers i Cia, al Teatre Municipal L’Ateneu

Orbital, de Farrés Brothers i Cia, al Teatre Municipal L’Ateneu

La preestrena d’aquesta coproducció del Festival Grec tanca la programació de l’Auditori Virtual
22-06-2020

Aquest divendres, 26 de juny, tindrà lloc l’última representació de l’Auditori Virtual al Teatre Municipal l’Ateneu. Es podrà veure una preestrena de l’espectacle Orbital de Farrés Brothers i cia abans de les representacions al Grec, el Festival d’estiu de Barcelona. És un espectacle que gira al voltant de les relacions interplanetàries, les òrbites humanes i la ciència, fet amb poètica, amor i humor.

La funció tindrà un preu de 5 euros. Les entrades s’han de comprar en línia al web del teatre: www.teatremunicipalateneu.cat.  Atesa la situació sanitària provocada per l’episodi de la COVID19, hi haurà un aforament reduït i els espectadors hauran de seguir un protocol de seguretat a l’entrada i la sortida del teatre.

L’Auditori Virtual del Teatre Municipal l’Ateneu és una iniciativa emmarcada en el Pla de suport específic al sector cultural del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada. En aquest marc, el diumenge 27 de juny, a les 6 de la tarda,  es podrà veure un petit reportatge de l’espectacle pels espais virtuals facebook,  instagramtv@culturaigualada, al lloc web teatremunicipal.cat i al Canal Taronja Anoia.

 

Orbital

La Mariona, el Yuri i el Nil passen les hores jugant a marcians. L’univers forma part del seu joc, tal i com tots formem part de l’univers. Però arriba un moment en què les seves òrbites es bifurquen i es perden la pista. I passen els anys. Ara són adults. La Mariona és a punt de fer realitat el somni dels tres: viatjar de veritat cap a l’espai. Ella no vol marxar sense acomiadar-se. Ells volen acomiadar-se abans no marxi.

Es retrobin o no, la memòria es desperta, els jocs tornen i els astres tornen a fer constel·lacions impossibles. Orbital gira al voltant d’una abraçada pendent. I del llarg viatge de tres amics per fer-la real.

FITXA ARTÍSTICA

Creació: Jordi Farrés, Pep Farrés i Jordi Palet. Direcció i dramatúrgia: Jordi Palet i Puig. Ajudant de dir. i coreografia: Montse Colomé. Interpretació: Pep Farrés i Jordi Farrés. Interpretació enregistrada: Judit Farrés. Música: Òscar Roig. Titelles i dibuixos animats: Alfred Casas. Escenografia: Xavi Erra. Vídeo: Alfonso Ferri. Il·luminació i tècnic: Roger Oriol. Vestuari: Nídia Tusal.  Construcció escenografia: Miquel Ruiz. Confecció de llana: Ernestina Morera. Ajudant de vídeo: Alberto Molinero. Veus infantils: Júlia Guadayol. Martí Caraltó. Biel Pérez. Gats: Pipa i Lot. Assessorament científic: Guillem Anglada, astrofísic; Serni Ribó, engignyer en telecomunicacions, Aitor Auz, matemàtic. Assessorament en DapoStar: (pizza acrobàtica): Genís Baulida. Hi col·laboren: Elena Escobar “La Bleda”, Rosa Díaz “la Rous”, Guillem Albà, Pere Romagosa, Francesc Orella, Ramon Molins, Toti Toronell i Pere Hosta. Producció executiva: Sylvie Lorente. Oficina: Maite Velàzquez. Producció: Farrés brothers i cia.

Agraïments: Casal Cultural d’Ullastrell, Teatre Atrium de Viladecans, LaSala de Sabadell, Teatre Foment de Juneda, Convent de les Arts d’Alcover, Munich Sports, Escola de Teatre Les Pisanes de Terrassa. Alumnes de 4t de l’escola La Roda de Terrassa i, molt especialment, a les nostres famílies.

Una coproducció de Grec 2020 Festival de Barcelona i Farrés Brothers i Cia. Aquest espectacle té el suport científic de lIEEC (Institut Català de les Ciències de lEspai). Companyia associada a la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics). Amb el suport de lICEC (Institut Català de les Empreses Culturals).

Farrés Brothers i cia

 

Farrés brothers i cia. neix el 2002, quan Pep Farrés, Jordi Farrés i Jordi Palet combinen els seus esforços i aptituds per crear Operació A.V.I, un tret de sortida que connecta molt bé amb el públic, com ho acrediten les més de 300 actuacions i el premi de l’espectador al millor espectacle de la Fira de titelles de Lleida 2004.

Proposen  un teatre per a tots els públics, irònic, gens ensucrat i carregat de diverses capes de lectura: els agrada parlar de temes potents, des de punts de vista inusuals, de forma original i no moralitzant. Durant els seus 18 anys de vida han creat 10 espectacles que han voltat per tot Catalunya, la resta de l’Estat espanyol, França, Itàlia, els Països Baixos, la Gran Bretanya, Lituània, Suïssa, Alemanya i la Xina.

Aquesta embranzida inicial permet crear, tres anys després, El rei de casa, espectacle que també gira molt per tot Catalunya i Espanya, i que arriba a creuar fronteres, fins al Norwich Puppett Festival 2007 (Anglaterra). El projecte d’aquest espectacle va guanyar el premi Xarxa 2004, i el 2007 aconseguí el premi a la millor proposta dramàtica de la Fira de Titelles Lleida.  També el premi del Jurat Infantil de Tolosa, el 2009. I un dia els va passar pel cap la idea de fer-ne “una de marcians”.

A partir d’aquest germen, van començar a imaginar OVNI, una producció ambiciosa, estrenada el 2007, en coproducció amb el Teatre de l’Aurora. El 2007, doncs, fou un any molt especial, però també molt atapeït: van celebrar el cinquè aniversari, van estrenar l’OVNI, i van fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya, i a més, enregistraren El rei de casa amb la productora Benecé, en una versió “cinematogràfica” emesa per TV3 el dia de cap d’any del 2008.

Per als espectacles, la companyia ha comptat amb el mateix equip creatiu: l’Alfred Casas en el disseny d’escenografia i titelles, el Jordi Riera en la composició musical i la Dodiva en la confecció del vestuari. OVNI, en ser un projecte més complex, compta amb un equip més extens de col·laboradors, tots hi han cregut molt i han contribuït a explicar aquesta història difícil i emotiva. I és que les històries els mouen. Els agrada tocar temes poc tractats, de manera original i no moralitzant. L’humor té un pes important en els seus espectacles, però també hi tenen cabuda altres emocions, com ara la por, la tristesa o la tendresa. En qualsevol cas, procuren que tothom qui l’ha vist en pugui treure alguna cosa de profit, ni que sigui aprendre l’idioma dels marcians. No endebades OVNI obtingué el premi Butaca 2008 a altres disciplines teatrals i el Premi del públic “ex-aequo” al millor espectacle per a Infants de la Fira de Titelles de Lleida 2009.

La maleta de l’Agustí és un espectacle inspirat en un petit fragment de la vida del fotògraf català Agustí Centelles que també coproduí el Teatre de l’Aurora.  També han estrenat  Equilibristes interpretat per Pep Farrés amb música d’Els amants de Lulú.

D’aquests, Tripula (2013) els ha obert al mercat europeu i internacional, del qual se n’han realitzat més de 2.000 representacions. Després d’Equilibristes (2011), La visita de la vella dama és el seu segon espectacle per a adults. Interpretat per Vicky Peña i Xavier Capdet , a més dels actors Ireneu Tranis, Pep Farrés i Jordi Farrés movent la resta de personatges, i els músics Adrià Bonjoch i Pep Coca.

Els seus espectacles han obtingut nombrosos premis i reconeixements, com diversos premis FETEN, premi del públic a la Fira de Titelles de Lleida, premis Butaca i premis Xarxa, entre molts d’altres. La companyia treballa amb trastos, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades.

El seu darrer espectacle per a tots els públics El silenci d’Hamelín  -que a més utilitza el llenguatge de signes- va ser guardonat al mercat de teatre per a nens i nenes més important de l’estat espanyol. Va rebre el premi FETEN 2018 de Gijón a la millor proposta de teatre i inclusió.

Tenien ganes de tornar a captar els ulls, orelles i cors de nens i nenes. I s’han preguntat: Com ha de ser el teatre infantil del segle XXI? No saben la resposta, però han creat Orbital, envoltats d’un equip artístic que -com sempre- s’ha implicat al cent per cent en el projecte. I amb la complicitat d’aquest equip... i la de tots els públics, es continuen fent la pregunta.

  • Compartir