Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Salut sexual, afectiva i reproductiva / Dia Internacional de la Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina

Dia Internacional de la Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina

Què és la mutilació genital femenina?

La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l'extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d'altres amb finalitat no terapèutica. La mutilació genital femenina es practica a vint-i-sis països africans i en alguns d'Àsia.

Marc Jurídic

La mutilació genital femenina és un delicte a Catalunya, com també ho és a molts països d'origen de les persones que la practiquen i on encara està estès aquest costum

En cas que una menor hagi estat mutilada i, per tant, hi hagi una consumació de l'agressió constitutiva de delicte, d'acord amb el nostre ordenament jurídic, cal efectuar la denúncia corresponent.

  • La Convenció dels drets dels infants de 20 de novembre de 1989 exposa que els estats que la subscriuen han d'adoptar totes les mesures eficaces i apropiades possibles per abolir les pràctiques tradicionals que siguin perjudicials per a la salut dels nens i les nenes.
  • La Llei orgànica 11/2003, de 29 de setembre, de mesures concretes en matèria de seguretat ciutadana, violència domèstica i integració social dels estrangers, modifica l'article 149 del Codi penal i tipifica específicament aquesta pràctica.
  • En cada cas s'haurà de veure si la mutilació que ha sofert la menor s'ha practicat aquí o a l'estranger, qui l'ha facilitada i qui l'ha efectuada, la nacionalitat dels autors materials i dels cooperadors necessaris. Però cal tenir present que, amb la nova Llei orgànica 3/2005, de 8 de juliol, de modificació de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, canvien els criteris de competència territorial dels jutges espanyols. Així es preveu perseguir també la pràctica de la mutilació genital femenina quan el delicte s'hagi produït a l'estranger, sempre que els responsables es trobin a l'Estat espanyol. D'aquesta manera s'intenta aturar la pràctica que es podria produir quan la família va de vacances al país d'origen.
  • La Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada pel Parlament de Catalunya el 16 d'abril de 2008, estableix mesures per prevenir la mutilació genital femenina. L'article 5 estableix els àmbits de manifestació de la violència masclista i regula la mutilació genital femenina en l'àmbit social o comunitari.


  • Compartir