Sexe lliure i segur

Logo PromocióLa sexualitat és una dimensió fonamental de l’ésser humà que es va construint a través de la interacció de la nostra part biològica i psicològica i l’entorn sociocultural que ens envolta. La sexualitat no és solament la genitalitat o coit. També són les creences, els pensaments, les emocions, les actituds, els rols, les relacions que establim i les pràctiques que realitzem.

Quan parlem de salut sexual, afectiva i reproductiva ens referim al fet de poder viure la sexualitat d’una manera integral, autònoma, igualitària, satisfactòria i respectuosa, amb la garantia dels drets sexuals i reproductius.

És important gaudir del sexe i la sexualitat amb naturalitat i evitar situacions de risc no desitjades: embarassos no volguts o infeccions de transmissió sexual. A més, és bàsic el respecte cap a l’altra persona, així com sentir-se còmode amb un/a mateix/a: no s’ha de fer res que no vingui de gust.

Es recomana que, un cop s’han iniciat les relacions sexuals, es faci una visita al/la ginecòleg/a (en el cas de les noies) o a l’uròleg/a (en el cas dels nois) per tal de corroborar que s’està sa. 


CONTRACEPCIÓ

Entenem per mètodes contraceptius tots aquells utilitzats amb la finalitat d'evitar l'embaràs. Un mateix mètode no és recomanable per a tothom, cada persona ha de trobar el més idoni per al seu cas i el seu moment vital.


MALALTIES I INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

Les infeccions de transmissió sexual es poden transmetre d’una persona a una altra per contacte físic durant les relacions sexuals. Poden ser causades per virus, bacteris o paràsits. Per a més informació sobre les vies de transmissió, els símptomes, el tractament, la prevenció i els recursos existents, cliqueu aquí.

  • Prevenció del VIH/Sida. El Departament de Sanitat i Salut Pública pertany a la Xarxa SIDA i Món Local. A més, es realitza de forma gratuïta i continuada un intercanvi de xeringues, on es canvien noves per usades. Les farmàcies que col·laboren en aquest projecte són les següents:

Llaç SIDATORELLÓ. Pg. Verdaguer, 82. Tel. 93.803.18.73

VALLÈS QUERALT (Fàtima). Ntra. Senyora de la Pietat, 25. Tel. 93.803.48.59

VERDES-CASAS. Soledat, 119. Tel. 93.803.02.97

 

 


PREVENCIÓ DE LES RELACIONS ABUSIVES

Relacions afectives

És imprescindible fomentar unes relacions afectives sanes, lliures d’estereotips sexistes, i una resolució no violenta dels conflictes en l’àmbit de la parella. La xacra de la violència masclista és un veritable problema de salut pública, i cal que actuem amb contundència.

En el següent enllaç hi trobaràs tota la informació i recursos necessaris que et poden ajudar:

 

SEXE JOVE

Tens dubtes i curiositats sobre la sexualitat, l’afectivitat, l’amor, el desig,la masturbació, donar i rebre, sentir plaer i fer sentir plaer, la tendresa, les carícies, els petons, etc? T'agradaria parlar-ne amb algú sense moure't de casa? Vols resoldre les teves inquietuds només enviant un mail? Assessora't sense sortir de casa! Aquí tens el mail de les infermeres del CAP Nord, no dubtis i pregunta totes les teves curiositats! salutjove@csa.cat


  • Compartir