Sou a: Inici / Noticies / Subvenció de 160.000 euros per al transport urbà

Subvenció de 160.000 euros per al transport urbà

La capital de l'Anoia es beneficia per primera vegada del conveni que l’AMTU té signat amb la Generalitat i l’ATM de l’àrea de Barcelona.
20-04-2016

Jordi Xena i Joan Prat, president i director general, respectivament, de l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) s’han reunit avui amb l’alcalde d'Igualada, Marc Castells, i amb el regidor de mobilitat, Jordi Pont, per valorar la signatura del tercer conveni (2015-2017) de finançament signat recentment amb la Generalitat i l’ATM de Barcelona. Gràcies a aquest nou conveni, Igualada, municipi fundador i associat des de l’any 2001 a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) rebrà el corresponent als tres anys pressupostaris, de 2015 a 2017, uns 160.000 euros en concepte d’actuacions per a la  millora del transport públic.

La capital de l'Anoia es beneficiarà, doncs, de l’acord de col·laboració que estableix que el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ATM de l’àrea de Barcelona invertiran 17,25 milions d’euros del 2015 al 2017, per a la millora de les xarxes de transport públic dels municipis associats a l’AMTU, entre els quals hi ha Igualada. Degut a la data final de signatura del nou conveni, l’import de 2015 s’ha rebut fa poques setmanes i això fa que els imports es rebin en realitat en dos anys.

De moment, aquest any Igualada ja ha rebut 53.258,30€, corresponents a l’exercici 2015, i posteriorment en cada exercici rebrà els diners que li corresponguin. Segons ha avançat l'alcalde, Marc Castells, els recursos es destinaran aquest any a la col·locació de bases de formigó en aquelles parades en què habitualment es registren més problemes amb conductors incívics que obstaculitzen l'aturada del bus i l'accés dels passatgers.

El conveni amb la Generalitat fixa una aportació anual de 5,75 milions d'euros, que el Departament de Territori i Sostenibilitat farà a l’AMTU mitjançant l’ATM, entitat que actua com a ròtula financera del sistema dins del Pla marc 2014-2031. Aquests diners es destinaran a actuacions de millora del transport públic col·lectiu dels municipis associats a l’AMTU. Per a l’exercici 2015, un total de 77 municipis de 9 comarques diferents es beneficiaran d’aquest conveni.

Primera vegada que Igualada rep aquest tipus d’ajut · Entre els aspectes més importants d'aquest nou conveni destaca precisament la nova distribució de les ajudes, que ja no es limitaran als municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona (Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Oriental), sinó que es distribuiran entre tots els municipis del Sistema Tarifari Integrat de Barcelona i que siguin municipis associats a l’AMTU. Aquesta era una demanda històrica de les ciutats d’Igualada, Manresa i Vic, municipis fundadors de l’AMTU, i que Jordi Pont, regidor de mobilitat d’Igualada va defensar amb èxit quan formava part del Comitè Executiu de l’AMTU, durant la legislatura 2011-2015, i que finalment la inversió ha pogut arribar a les tres comarques pel període 2015-2017.

A la comarca de l’Anoia, a més d’Igualada, també es veuran beneficiats per aquest conveni els municipis de Masquefa (que rebrà uns 20.000€) i Piera (que rebrà uns 83.500€). Per tant, l’Anoia rebrà uns 263.500€ en total durant tres anys, per fer millores en la xarxa de transport públic.

L’acte de signatura entre Generalitat, l’AMTU i l’ATM d’aquest conveni per al període 2015-2017 va tenir lloc el 24 de febrer passat i va anar a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull; el director general de l’ATM, Josep Antoni Grau; i el president de l’AMTU i alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena.

L’AMTU té com a finalitat contribuir a la millora constant dels serveis públics de transport col·lectiu a l’àmbit territorial dels seus municipis associats. Per aconseguir l’esmentat propòsit, l’AMTU articula les eines de cooperació i col·laboració entre les administracions que la componen i a les que representa, i amb altres institucions i organismes titulars o que intervenen en el sector del transport públic. És en aquest marc que cal situar el present conveni amb l’ATM de Barcelona, entitat a la qual està adherida l’AMTU, i la Generalitat.

Antecedents ·  El primer conveni entre la Generalitat, l’ATM i l’AMTU es va signar el juliol del 2006 amb l’objectiu de millorar el transport públic col·lectiu urbà dels municipis associats a l’AMTU dins de la Regió Metropolitana de Barcelona, mitjançant l’increment dels ajuts als municipis per a la millora del transport urbà que atorgava l’aleshores Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Entre el 2007 i el 2009 el conveni va servir per destinar les quanties econòmiques a modernitzar, millorar i ampliar la prestació de serveis urbans de transport públic dels municipis associats. El conveni es va renovar l’any 2010 amb un termini fins el 2014 i els mateixos objectius. A finals de 2014 es va signar el Conveni de finançament entre les administracions consorciades i l’ATM per al període 2014 - 2017, en el qual es detallen les aportacions a realitzar per les administracions durant el període esmentat.

  • Compartir