17 agents de la Policia Local d’Igualada es formen en assistència sanitària en primera intervenció al 4DHealth
El Centre de Simulació 4D Health d’Igualada ha iniciat un projecte formatiu innovador, amb la Policial Local d’Igualada, amb l'objectiu de difondre experiència i coneixements en medicina tàctica i de primers auxilis. El projecte l’han presentat el dimecres 15 de maig Carlota Carner, segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, i David Riba, Cap de la Policia Local d'Igualada.
La primera formació especialitzada d’aquest tipus l’estan rebent un conjunt de 17 policies locals d’Igualada, que han realitzat les pràctiques i la teoria al 4D Health, incloent simulacions de casos reals, fet que els permetrà actuar amb majors coneixements en casos en que calgui preservar la vida d’una persona o d’un company que estiguin en perill.
Les unitats policials, per la seva tasca diària, poden ser essencials en la supervivència d’una persona que està patint una hemorràgia o un altre tipus de ferida greu, causada per un accident o per armes de foc o armes blanques, o per Incidents de Múltiples Víctimes Intencionats (IMVI). Els policies molt sovint son els primers intervinents que arriben de manera precoç al lloc de l’incident, abans que hi arribin els equips sanitaris, i a més de garantir la seguretat de la zona i realitzar les tasques específiques de la seva feina, pot ser necessari que iniciïn maniobres sanitàries bàsiques, sempre que la situació ho permeti i ho requereixi, fins a l’arribada dels equips sanitaris.
Aquesta assistència inicial ràpida permet reduir el temps de resposta i augmenta la probabilitat de supervivència de les víctimes.
A més, els múltiples riscos als que es poden veure exposats i a la possibilitat d’una agressió directa o indirecta cap a ells o elles, requereix que coneguin un conjunt de tècniques sanitàries que permetin iniciar un tractament precoç a les persones ferides, a més de mesures d’autocura.
Per tot això, el 4D Health ha dissenyat aquesta formació, anomenada “Assistència sanitària per primer intervinent policial”, liderada per infermers i tècnics sanitaris experts en la matèria, per contribuir a que els cossos policials siguin capaços de realitzar una valoració inicial ràpida d’un ferit amb lesions traumàtiques de tipus penetrant, com per exemple les causades per arma de foc o arma blanca, i actuar fent un triatge, una extracció o arrossegament, aplicant un torniquet o una compressió directa, o fent un maneig de la via aèria o altres tècniques.