Sou a: Inici / Noticies / “Els carrers i les places d’Igualada”, una obra que recull el nomenclàtor i la història dels carrer i places de la ciutat

“Els carrers i les places d’Igualada”, una obra que recull el nomenclàtor i la història dels carrer i places de la ciutat

Divendres es presenta el llibre d’Antoni Dalmau, M. Teresa Miret i Marta Vives ,que cobreix un buit de la bibliografia local
15-07-2020

Aquest divendres tindrà lloc, al claustre de l’Escola Pia, la presentació del llibre “Els carrers i les places d’Igualada. Nomenclàtor i història”, que els autors Antoni Dalmau, M. Teresa Miret i Marta Vives han escrit amb la voluntat de cobrir un buit existent en la bibliografia de la nostra ciutat, en una obra que conté informació històrica de cadascun dels carrers de la capital de l’Anoia, a més d’una selecció de fotografies procedents de l’Arxiu Fotogràfic d’Igualada.

L’objectiu d’aquest treball és actualitzar i normalitzar la citació dels noms dels carrers de la ciutat i recollir aspectes de la història igualadina que són desconeguts o corren el risc de passar a l’oblit. Per aconseguir-ho, els autors han procedit a fer un buidatge tan exhaustiu com ha estat possible de tota la bibliografia igualadina, tant llibres com premsa local, fulletons, catàlegs, programes, etc.

Els resultats d’aquest treball es presenten en forma d’una fitxa per a cada carrer, que en recull la descripció, el nom, el resum històric i les cases, amb la descripció número per número de totes les que tenen un significat especial per la seva arquitectura, per les botigues que hi ha hagut, per les entitats que ha acollit o pels fets històrics que s’hi ha produït. També s’hi fan constar els oficis, els noms populars i els renoms.

Antoni Dalmau ha avançat aquest dimecres que tota la informació que conté el llibre s’anirà ampliant, actualitzant o esmenant a la pàgina web de la Revista d’Igualada, des d’on es podrà ser consultar d’aquí un temps, així que tothom podrà tenir a l’abast totes les dades relacionades amb els 322 carrers i les 38 places que s’han estudiat en aquest exhaustiu treball. Dalmau ha destacat que “tots aquests procediments són inèdits, no coneixem precedents d’aquest tipus d’obra a altres llocs de Catalunya. Un balanç historiogràfic a fons com el que hem fet aquí, no existeix a cap altra ciutat”.

Els autors també posen èmfasi en el fet que “la Igualada que retratem aquí, és una Igualada que ja no hi és. El gran interès d’aquest llibre és que ens transporta a una realitat històrica i social d’una Igualada que era la Igualada dels nostres besavis, era la Igualada dels nostres avis o dels nostres pares, però que a nosaltres mateixos ja no ens resulta tan identificable”.

Per la seva banda, l’alcalde, Marc Castells, ha volgut agrair als autors “la tasca de recerca, el rigor i l’aportació a la història de la ciutat en forma d’aquest llibre, que serà un llibre de consulta”, i ha destacat que “una de les coses que ens agrada constatar d’aquesta obra és que les tres persones que l’han escrit no només són tres persones apassionades per Ia recerca, sinó que també són tres persones apassionades per Igualada”.

  • Compartir