Sou a: Inici / Noticies / “La situació que es viu actualment a la Conca d’Òdena és un espòiler del que passarà a Catalunya”

“La situació que es viu actualment a la Conca d’Òdena és un espòiler del que passarà a Catalunya”

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
19-03-2020

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha advertit que la situació que es viu actualment als pobles de la conca d'Òdena és un "espòiler del que passarà a Catalunya". Després de complir la primera setmana de confinament total a les localitats de la conca d'Òdena, "les dades oficials del departament de salut indiquen que es compliran les pitjors previsions".

Castells ha volgut donar un "missatge clar: la situació passa de greu a molt greu, insisteixo per favor que seguim complint els protocols de confinament, és més important que mai que tothom sigui conscient de la situació a què estem sotmesos".

L'alcalde ha demanat "que es mantingui la distància entre persones, evitar sortir al carrer i extremar la higiene de les mans". Així mateix, reitera l'agraïment a la població "que està complint el confinament, a tots els igualadins i habitants de la conca d'Òdena". Però també ha volgut fer un advertiment i "condemna als comportaments insolidaris".

El batlle ha explicat les accions i intervencions de la Policia Local en els dos últims dies:

-        S'han efectuat 17 controls d'obertura d'establiments.

-        S'han efectuat 15 controls a vehicles i vianants.

-        S'ha donat suport a dues persones en quarantena.

-        S'ha cridat l'atenció a 13 persones entre grups de joves a la via pública i persones que no respectaven el confinament.

-        S'han detectat quatre persones fent esport a la via pública.

-        S'ha identificat un total de 16 persones.

-        S'han imposat un total de sis sancions.

L'alcalde ha volgut demanar especialment a "aquests joves que malgrat que és molt difícil aguantar confinats, si us plau aguanteu el confinament, perquè us podeu contagiar i perquè vosaltres també podeu ser focus d'infecció". Castells ha avisat que ha donat instruccions a la policia local perquè s'incrementi la duresa d'aquestes accions i intervencions.

Castells ha volgut reiterar el missatge de responsabilitat, respecte emfatitzant que "això no és cap broma" i condemnant qualsevol mena de picaresca.

En la mateixa roda, el batlle ha demanat al Govern català un pla de contingència per a les residències de gent gran, tant publiques com privades o concertades, "un pla únic que ens ajudi a contenir el que pot ser un focus de persones vulnerables".

A més, un altre dels requisits que demanen des dels ajuntaments és que "la majoria de trucades que rebem els ajuntaments, les oficines d'atenció al ciutadà i ara també als CAPs i és sobre la tramitació de les baixes de tota aquesta gent que està en un estat de terra de ningú, gent confinada en uns moments que ni estan amb incapacitats laboral temporal, perquè no són casos positius de coronavirus i no estan aïllats per haver sigut positiu, demanem que des de la Conselleria de Treball com també des de la Secretaría de Estado de la Seguridad Social ens donin instruccions clares". Castells ha demanat treballar en dues línies: desbloquejar l'allau de trucades en els llocs on hi ha metges, reclama un número de telèfon especial per tal que els metges i metgesses ni operatius sanitaris s'hagin de dedicar a donar baixes.

Els ajuntaments de la conca d'Òdena i els grups municipals han consensuat mesures de contenció econòmica:

  1. Reduir proporcionalment en els dies de tancament forçós les taxes que afectin a totes aquelles activitats privades en aplicació del decret del Govern espanyol. Això implica la taxa per gestió de residus comercials que afecta bars i terrasses; la taxa d'ocupació de via pública, que també afecta aquests negocis; i la taxa de mercats ambulants.
  2. Un pla de xoc a proveïdors. Reducció de terminis de pagaments als proveïdors i generar una dinàmica d'activació econòmica en la base que els ajuntaments són dinamitzadors econòmics.
  3. La suspensió temporal de les quotes de serveis municipals no prestats durant l'estat d'alarma: espais cívics, escoles de música, escoles d'art, etc.

"Anem treballant amb un grup de persones que estan plantejant l'escenari de futur, un escenari que a més de la contingència sanitària, anirà també dedicat a la contingència econòmica".

"Demano a la ciutadania una consciència que la situació és molt greu i que prenguin totes les mesures per protegir-se a ells mateixos, llanço aquest missatge amb l'esperança que tots aquells que ens veuen seran capaços d'entendre la gravetat de la situació i espero que amb l'ajuda de tothom i el suport de totes les administracions farem possible ensortir-nos-en ben aviat", ha conclòs.

Sobre la denúncia que s'havien aturat 4.000 mascaretes a Madrid destinades a l'Hospital d'Igualada, Castells ha afirmat que "avui al vespre o demà arribaran les mascaretes", però l'alcalde ha volgut recordar que "aquestes 4.000 ens duraran una setmana. Per això demanem que totes les necessitats de "material que es reclami des de les institucions sanitàries i les residències de gent gran, siguin ateses".

Així mateix, Castells ha explicat que "L'hospital d'igualada ens demanava un reforç en neteja, per això l'Ajuntament d'Igualada hem posat a la nostra disposició i hem contactat amb empreses que ens proporcionen el servei de neteja en equipaments municipals per tal que es posin en contacte. Estem fent de facilitadors".

L'alcalde Marc Castells ha comparegut en roda de premsa aquest matí amb la presència virtual dels alcaldes i alcaldesses d'Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Jorba, Castellolí i la Pobla de Claramunt.

  • Compartir