Sou a: Inici / Noticies / “Nenes i nens”, un cop de puny al masclisme, a l’Ateneu

“Nenes i nens”, un cop de puny al masclisme, a l’Ateneu

El muntatge, interpretat per Anna Sahun i dirigit per Joel Joan, explica la història d’una dona emprenedora i mare de família que intenta fer-se un lloc en un sistema patriarcal
26-11-2019

El diumenge 1 de desembre, a les 7 de la tarda, el Teatre Municipal l’Ateneu clou la seva programació de tardor amb l’espectacle Nenes i nens, de Dennis Kelly, interpretat per Anna Sahun i dirigit per Joel Joan. Es tracta de la història d’una dona emprenedora i mare de família que intenta fer-se un lloc en un sistema patriarcal. És un relat en primera persona, una dona que s’explica la seva vida personal i laboral tal com la sent. Una història humana, directa, sense embuts i que atrapa. L’espectacle és una producció de La Villaroel i Arriska.

Segons Joel Joan, Nenes i nens és un repte per a tothom: “Per a l’actriu que l’interpreta, sens dubte, però per a l’espectador que l’hagi de veure, també. És un text sense filtres, sense metàfores, sense concessions. La nostra heroïna és una dona valenta i intel·ligent que ens explica la seva vida tal com la sent, tal com la pensa. Sense endolcir-la, ni maquillar-la. Imagineu-vos que sou en un “club nocturn de comèdia” i que de sobte puja a l’escenari una dona que us fa riure amb les seves misèries. Una dona que no sent compassió per ella mateixa i que sap riure’s de tot. Bé de tot, tot potser encara no. Però Nenes i nens no és només un monòleg per riure de les ocurrències de la nostra protagonista. És un cop de puny al masclisme invisible, latent i corrosiu que no desapareix de les nostres societats i que de tant en tant es mostra amb tota la seva cruesa. Nenes i nens és un acte de coratge davant de l’adversitat, davant del que és incomprensible i inassumible. És una oda a la vida. Una llum d’esperança. Rendir-se no és una opció”.

Ella és una dona emprenedora, valenta, que no acota el cap davant les adversitats. Va conèixer el seu marit fent cua en un vol de baix cost i d’entrada li va caure com el cul. Però va resultar ser un paio espavilat amb qui va acabar tenint dos fills. La gran vol jugar a arquitectes i construeix edificis de fang, son germà els hi bombardeja perquè “s’hi han amagat els terroristes”. Ser una bona mare pot resultar frustrant. Ser una dona emprenedora, també. Però el més frustrant de tot és descobrir, massa tard, que l’home de qui et vas enamorar és l’home equivocat.

L’autor

Dennis Kelly (Barnet, 1970) és un escriptor i productor anglès de cinema, televisió i teatre. Internacionalment és conegut per les seves adaptacions per a musicals (Matilda el musical, premi Tony 2013 i Olivier 2012, entre molts d’altres) i per les seves col·laboracions amb la BBC (la sitcom Pulling, nominada als Bafta) i Channel 4 (el thriller Utopia, que li va valer un Emmy el 2014). Pel que fa al teatre, va debutar el 2003 amb Debris, i posteriorment va estrenar la polèmica Osama the Hero (premi Meyer-Whitworth Award 2006), obra amb un títol provocador que parla sobre l’estat de por dins la nostra pròpia societat. Més endavant, la seva obra After the end (2006) es va estrenar a Edimburg i es va propagar internacionalment.

El director

Joel Joan va estudiar art dramàtic a l’Institut del Teatre i és membre fundador i productor executiu d’Arriska SL des del 2000. El febrer de 2008 va ser nomenat resident del Col·legi de Directors de Catalunya, càrrec amb el qual va impulsar la creació de l’Acadèmia del Cinema Català. Ha estat el director de muntatges teatrals d’èxit com El nom de Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patillière (2012), i de pel·lícules com Fènix 11*23 (2012).

Com a director, actor i guionista, ha dirigit Excuses! (2003), l’òpera prima guardonada pels Premis del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya l’any 2004. Ha estat creador de la sèrie de TV El crac (2014 i 2016), guanyadora del Premi INPUT Tòquio l’any 2015, i Porca misèria (2004-2007), sèrie guardonada amb el Premi Ondas 2006, Premis GAC 2005 en la categoria de millor guió i Premis Barcelona de Cinema 2005, entre d’altres. A més, Joel Joan ha obtingut un gran èxit dirigint la sitcom catalana Plats bruts (1999-2002), guardonada amb el Premi Ondas (2002) i Premi Geca (1999-2000 i 2001-2002), i l’adaptació cinematogrà­ca de la peça escènica El nom (2017), produïda per Focus. Joel Joan compta amb una extensa trajectòria com a actor. Entre les seves últimes interpretacions cal destacar: Ricard III, de William Shakespeare, amb direcció de Xavier Albertí (TNC, 2017); El professor Bernhardi, d’Arthur Schnitzler, amb direcció de Xavier Albertí (TNC, 2016), i Frankenstein, de Carme Portaceli (TNC, 2017-2018).

L’actriu

Anna Sahun és  una actriu de teatre, cinema i televisió. En teatre destaquen les seves interpretacions a: Ricard III (2017) al TNC, dirigida per Xavier Albertí; Idiota (2015), dirigida per Jordi Casanovas; Fum (2013) al TNC, dirigida per Josep Maria Miró; Les tres germanes (2011), al Teatre Lliure, amb direcció de Carlota Subirós; Un dia. Mirall trencat (2008), de Mercè Rodoreda, amb direcció de Ricard Salvat, al Teatre Borràs; La plaça del Diamant (2007-2008), dirigida per Toni Casares, a la Sala Gran del TNC; Jo soc un altre! (2006), d’Esteve Soler, amb direcció de Tamzin Townsend, a la Sala Tallers del TNC, i En Pólvora (2006), d’Àngel Guimerà, amb direcció de Sergi Belbel, a la Sala Gran del TNC, entre d’altres. En televisió és coneguda pel gran públic per interpretar personatges com la Laia a la sèrie Porca misèria o la Lídia de La Riera.

Les entrades es poden comprar al Punt de difusió cultural i turística d’Igualada (Sala Municipal d'Exposicions c. Garcia Fossas, 2 -pl. de la Creu) de dimarts a divendres, de 18.30 a 20.30 h. El dissabte, d'11 a 14 i  de 18 a 21, i el diumenge, d'11 a 14 h i des d’1 hora abans de la funció a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 18 € i 15 €, amb descomptes per a diversos col·lectius. Els joves de fins a 25 anys podran comprar les entrades a 5 euros, acreditant la seva edat amb el DNI, en una proposta que s’emmarca en la campanya Fins als 25 a cinc. També es poden adquirir en línia a www.teatremunicipalateneu.cat, sense comissions.

  • Compartir