Acte públic per presentar la candidatura dels Reis d'Igualada a la UNESCO
El Teatre Municipal l’Ateneu serà l’escenari, el proper dijous, 4 de desembre, a les 20h, d’un acte obert per presentar els detalls de la candidatura de la Festa de Reis d’Igualada al reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. Aquesta cita, com ha explicat aquest dimecres l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha de servir “per a fer partícip tothom dels passos que cal seguir des d’ara i per a implicar activament ciutadania i entitats en una fita que serà llarga i complicada i on cal disposar dels màxims suports possibles”. Castells n’ha donat els detalls aquest dimecres acompanyat d’Eduard Creus, en representació de la Comissió Cavalcada de Reis d’Igualada, que ha fet una crida perquè “tothom a Igualada senti una mica seva aquesta aspiració i s’hi sumi”.
L’entrada a aquest acte públic serà lliure i comptarà amb la presència de l’alcalde, del director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma, i també d’Eduard Creus per la Comissió Cavalcada de Reis
Actualment, la candidatura d’Igualada es troba en fase de concreció, un cop rebuts els suports del Ple de l’Ajuntament, del departament de Cultura de la Generalitat, del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català i, més recentment, del Parlament de Catalunya. Ara mateix s’està enllestint la redacció del formulari oficial de candidatura, s’estan recollint els documents de prova i consentiment necessaris, i s’estan preparant un recull fotogràfic i un vídeo explicatiu que caldrà incorporar-hi. Tota la documentació necessària és previst que estigui enllestida durant el proper mes de gener.
Una celebració que mobilitza una ciutat · Tant l’Ajuntament, que va fer costat per unanimitat a l’arrencada d’aquest procés l’any 2013, com la comissió organitzadora de la Festa dels Reis, consideren que els grans arguments a l’hora d’optar a aquest reconeixement són la gran mobilització que suposa per la ciutat i l’esperit solidari que l’han empès des dels seus orígens, a finals del segle XIX. L’arribada del patge Faruk, els missatges adreçats als infants a través de la ràdio, una cavalcada amb mil patges, les desenes de milers d’espectadors als carrers, la pujada amb escales als balcons, i el gran desplegament logístic i organitzatiu que permet el repartiment dels regals a les llars durant la mateixa Nit de Reis, són alguns dels elements que la fan única.
Els Reis d’Igualada ja són Festa Popular d’Interès Cultural des de l’any 2010 i van rebre la Creu de Sant Jordi el 2013, totes dues distincions atorgades per la Generalitat. Actualment, a Catalunya ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO la Patum de Berga i els Castellers. El Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües i la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí al País Valencià, el Cant de la Sibil·la a les Illes Balears, i la Dieta Mediterrània compartida per Espanya, Grècia, Itàlia i el Marroc, són altres casos propers reconeguts per aquesta institució.