Actes de la MICOD pel Dia Internacional de les Dones
Des de l'inici de la Revolució Industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les va eximir, però, de continuar sent responsables de la cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques. Les precàries i difícils condicions de treball van provocar, des de mitjans del segle XIX, l'aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l'edat de treball de les criatures, la prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los. D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball.
L’any 2017, malgrat els avenços legislatius, la realitat segueix sent discriminatòria. Segons l’estudi Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya de l’Institut Català de les Dones i l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, si hi hagués una distribució igualitària tant de les tasques domèstiques i de cura, com del treball remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals. La distribució desigual de les tasques domèstiques acaba tenint un cost per a les dones de 8.852 milions d’euros anuals, és a dir, 2.759 euros anuals per dona. L’estudi posa de manifest que la realització de les tasques domèstiques i familiars segueix recaient majoritàriament sobre la població femenina, amb independència de la seva edat, situació laboral —ja siguin ocupades, parades o inactives—, tipus de llar o nivell d’estudis. De mitjana, les dones suporten una càrrega de treball, remunerat i no remunerat, d’una hora més diària que els homes, una realitat que trenca amb la imatge que les dones treballen menys que els homes.
La Mancomunitat Intremunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) coordina l’agenda d’actes per al 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, que s’organitzen al territori des de diverses entitats i també ajuntaments. Una agenda conjunta que aplega activitats enfocades a fer palesa aquesta discriminació de gènere, a enfortir el teixit associatiu femení i a posar de manifest la necessitat de seguir sumant esforços per transformar les societats per tal que esdevinguin igualitàries, equitatives i justes.
L’acte institucional de la campanya tindrà lloc el proper 9 de març, a les 19h, amb la conferència Hi ha biaix de gènere als mitjans de comunicació?. Es poden consultar tots els actes a l’agenda que es repartirà a tots els municipis i també als webs dels ajuntaments.
(*informació via MICOD)