Aprovació inicial del PDU del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria
La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat inicialment aquest dimarts el Pla Director Urbanístic (PDU) del futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria. Aquest és un dels deu projectes tutelats per la Unitat de Projectes Estratègics del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que, amb l’objectiu de contribuir a la reactivació econòmica del país, s’estan desenvolupant amb l’anomenat urbanisme exprés. Són, entre altres, el PDU de BCN World, el de Cerdanyola del Vallès Parc de l’Alba, el del Circuit Barcelona - Catalunya o l’esmentat, que afecta el sector de la pell de qualitat d’Igualada.
Durant els darrers quinze mesos s’ha dut a terme la planificació del futur Parc d’Innovació, sobre uns terrenys de 44 hectàrees (20 de les quals destinades a sòl industrial) a la zona Nord de la capital de l’Anoia, incloent també part dels termes municipals de Jorba i Òdena i a tocar de l’autovia A-2 entre Barcelona i Lleida. Aquest futur parc empresarial ha de cobrir un doble objectiu: donar resposta a una històrica petició dels adobers locals per a poder traslladar-se, modernitzar-se i créixer i, a més, servir d’element d’atracció per cridar empreses que treballin la manufactura de la pell i s’instal·lin al territori. L’aprovació definitiva del PDU es preveu que estigui enllestida al llarg de 2015 i, a partir d’aquí, els empresaris que ho desitgin podran valorar la possibilitat d’instal·lar-se al nou espai, de manera gradual, durant els propers anys.
Un sector industrial tractor · La industria adobera o de curtits d’Igualada compta amb més de set segles d’història en el tractament de la pell animal i la seva transformació per a ser utilitzada en marroquineria i productes de luxe. En la darrera dècada del segle XX i la primera del segle XXI, el gremi de curtidors va dur a terme una intensa tasca de modernització de processos i d’internacionalització, fet que els ha convertit en un referent mundial en aquest àmbit. El sector, format avui per una trentena d’indústries, exporta el 80% de la seva producció a les grans marques del món del luxe (Louis Vuitton, Hermès, Gucci, Carolina Herrera, etc.), té una facturació conjunta d’uns 170 milions d’euros anuals i ocupa unes 1.200 persones, entre llocs de treball directes i indirectes.
En l’actualitat, la pràctica totalitat d’aquestes factories es troben al barri del Rec, la zona industrial històrica de la capital de l’Anoia. Aquí, però, els carrers són estrets i la major part de les fàbriques daten encara del segle XIX. Això implica importants mancances pel que fa al trànsit de camions, a la càrrega i descàrrega de mercaderies i també a l’hora d’introduir maquinària pesant a les plantes de producció. Tot plegat limita la capacitat de creixement de les indústries i, per això, la creació d’un nou espai on traslladar-se i evolucionar s’havia convertit els darrers anys en una reivindicació històrica dels adobers d’Igualada.
Mesures d’impuls i competitivitat · Des de fa tres anys, el gremi i l’Ajuntament de la ciutat impulsen conjuntament el projecte Igualada, capital europea de la pell de qualitat. En aquest marc, s’està dotant el sector de les eines necessàries per esdevenir més competitiu i diferenciar-se encara més d’altres zones capdavanteres com la província italiana de Florència.
S’han potenciat els estudis universitaris d’Enginyeria Química amb l’estrena, el passat mes de setembre, d’un nou Campus Universitari; la creació, fa tres anys, d’una càtedra d’investigació i innovació amb el segell de qualitat UPC Barcelonatech que ajuda els empresaris en el desenvolupament dels seus productes; o la rehabilitació d’una antiga adoberia al barri del Rec per acollir la seu de la Capital Europea i esdevenir llar del clúster de la pell. La creació d’aquest futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria, amb la implicació bàsica de la Generalitat, és una altra de les grans potes d’aquest projecte.
Més informació al WEB de la Generalitat de Catalunya
IMATGES DE LA PRESENTACIÓ A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT