Sou a: Inici / Noticies / Arrenca el procés d’elaboració del Pla de Salut d’Igualada 2023-2027

Arrenca el procés d’elaboració del Pla de Salut d’Igualada 2023-2027

Actualment s’està duent a terme la fase de diagnosi que permetrà obtenir un perfil de salut d’Igualada i planificar les actuacions necessàries per aquest període
11-04-2022

El departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada ha engegat el procés d’elaboració del nou Pla de Salut d’Igualada, que ha de cobrir el període 2023-2027. Per a fer-ho, s’ha creat un grup motor que en liderarà l’elaboració i que està format per personal de l’àmbit sanitari (ICS, CatSalut, CSA) i personal tècnic de l’Ajuntament dels departaments de Sanitat i Salut Pública, Urbanisme i Serveis Socials.

Paral·lelament, s’han creat dos grups coordinadors tècnics, que seran els encarregats de revisar i validar el Pla. Un dels grups està format per tècnics dels diferents departaments de l’Ajuntament, per tal de garantir la incorporació de la visió de salut a totes les polítiques públiques. L’altre grup està format per a membres d’entitats i associacions de la ciutat.

A hores d’ara, s’està duent a terme la fase de diagnosi, en la qual es recopilen dades quantitatives i qualitatives que han de permetre obtenir un “perfil de salut” de la ciutat, és a dir, determinar quines són les principals problemàtiques i els principals punts forts de la ciutat en matèria de salut pública. Un cop establert el perfil de salut, es començarà a treballar per definir els objectius del Pla i les actuacions necessàries per a assolir-los.

També es realitzaran dos processos de participació ciutadana (a l’abril i al juny), a través de grups focals i de la metodologia del World Cafè, que volen implicar a la societat civil en la definició i consecució dels objectius del Pla. 

El Pla de Salut, que es preveu aprovar a finals d’any, parteix de la constatació que la salut de les persones ve determinada principalment per factors socials, com ara la feina, el suport social, l’accés a un habitatge digne, el nivell econòmic, l’educació o la cobertura de necessitats bàsiques. Partint d’això, es treballa per fer un Pla transversal, que impliqui les diferents àrees i departaments del consistori i que impulsi polítiques públiques intersectorials i participatives que considerin els diferents eixos de desigualtats en salut.

Alhora, el nou Pla de Salut pretén incorporar el marc estratègic dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, tot relacionant-los amb l’impacte que tenen en la salut pública. 

  • Compartir