Sou a: Inici / Noticies / Arriba l'exposició 'Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya'

Arriba l'exposició 'Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya'

El fotògraf Frank Gómez, autor de Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya, va començar aquest projecte el 1985.
12-01-2016

Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya és el títol de l’exposició que es podrà veure del 15 de gener al 14 de febrer al Museu de la Pell d’Igualada. Es tracta d’un treball documental de Frank Gómez que vol deixar constància de l’evolució urbanística i arquitectònica d’un paisatge modulat des de la Revolució Industrial. A través de l’exposició es poden veure fàbriques que donen pas a nous espais urbans o que romanen en l’atmosfera de l’abandó tot generant poesies visuals.

Frank Gómez, l’autor de les fotografies, explica que la gènesi d’aquest projecte es remunta al 1985, any en què va començar a fotografiar alguns dels diversos edificis industrials de la ciutat de Terrassa. Anys més tard, després d’analitzar el volum de fotografies fetes i l’evolució urbanística de la ciutat, va sentir la necessitat de sistematitzar-ne el procés, ampliar el camp d’actuació a tot Catalunya i deixar una constància més rigorosa del paisatge industrial del país. Per aquesta raó hi trobem exemples que van des del Baix Llobregat al Maresme passant per diverses comarques de la Catalunya Central. 

Segons l’autor, la història contemporània de Catalunya no es pot entendre sense tenir present la influència de la Revolució Industrial: milers i milers de ciutadans de diversos orígens i condicions socials han treballat en aquestes indústries construint el que avui dia és Catalunya. La seva feina, el seu esforç, el seu patiment i la lluita pels seus drets mereix, segons diu, que “els espais on es va coure tot aquest tarannà que forma part de la nostra identitat perdurin no tan sols en la memòria col·lectiva, sinó també físicament o, si més no, en forma d’imatges per a les generacions futures, que sentiran com a propi aquest passat industrial”.

Amb aquest projecte, l’autor també vol reflectir el canvi que s’està produint en moltes d’aquestes fàbriques inactives, les quals avui en dia, en un entorn postindustrial, estan sent recuperades com a espais per a usos urbans nous, totalment diferents dels originals. No obstant, també es deixa seduir per l’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservibles, fent servir un llenguatge poètic i amb unes imatges que pretenen transportar l’espectador, en un viatge oníric i històric, fins a l’època d’esplendor de les fàbriques.

En definitiva, Passat Industrial. Patrimoni industrial a Catalunya vol ajudar a difondre la riquesa del nostre patrimoni industrial i alhora crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i la documentació gràfica per a preservar-ne el llegat.

L’exposició, sobre la qual es pot obtenir més informació visitant el blog de l’autor, www.passatindustrial.blogspot.com, està organitzada pel departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

  • Compartir