Sou a: Inici / Noticies / Arriba l'exposició 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània'

Arriba l'exposició 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània'

És una producció del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia centrada en la nombrosa i rica cultura material que han donat els treballs arqueològics als Prats de Rei
18-04-2016

Aquesta primavera el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia exhibeix una exposició excepcional i única sobre el passat més antic dels Prats de Rei: Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània. Es tracta d’una producció del mateix museu, centrada en la nombrosa i rica cultura material que han donat els treballs arqueològics efectuats en aquets municipi, tant els de dècades anteriors com els més recents. La mostra s’inaugurarà aquest divendres, 22 d’abril, a les 19h

L’exposició ha comptat amb l’assessorament científic del Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga del Departament d’Història de la Universitat de Lleida (UdL), molt interessat en que la recerca que hi porta a terme dins de l’àmbit acadèmic traspassi aquests límits i tingui el retorn social que es mereix. Als Prats de Rei aquesta actitud no pot tenir millor acollida, ja que té una llarga tradició de cura cap a la seva història. Els pratencs, sabedors de diverses troballes ocorregudes al llarg de segles passats, van impulsar les primeres excavacions en la dècada dels 70 del segle XX i van fundar el Museu Municipal Josep Castellà i Real, per tenir cura dels nombrosos testimonis ibèrics i romans que havien anat apareixent i que feien albirar un cert passat notable. En el cas de les excavacions arqueològiques del 2013, dutes a terme sota la direcció de la investigadora de la UdL Natàlia Salazar en ple nucli antic dels Prats de Rei, les troballes han estat tan espectaculars que han sobrepassat les millors expectatives i han permès concloure que, almenys des de mitjans del s. VI aC, en el lloc va existir un enclavament ibèric emmurallat de gran potència arquitectònica, erigit en un centre polític i econòmic d’entitat, i que aquest va perviure cronològicament i va créixer urbanísticament fins a convertir-se en municipi romà.

L’interès de la població en conservar les restes i donar-les a conèixer, la voluntat del Museu per fer palès el seu vessant de centre patrimonial d’abast comarcal i la total predisposició del Grup de Recerca de la Universitat de Lleida per difondre els resultats que es van obtenint de les investigacions, han confluït en aquesta mostra que posa a l’abast del públic més de cinquanta peces de gran valor. Entre elles destaca una moneda custodiada al Museu Comarcal de Cervera amb la inscripció ibèrica “Śigaŕa”, fragments de ceràmica grega –la més preuada en tot el Mediterrani als segles V i IV aC–, una base de columna d’un imponent monument romà o les inscripcions que certifiquen que l’enclavament ibèric va convertir-se en el municipi romà de Sigarra i que, al segle III dC i ja com a Segarra, seguia gaudint  d’un senat  local. I, sens dubte, destaca una lauda en mosaic que cobria un sepulcre paleocristià: el fragment conservat, recentment restaurat, és excepcional perquè conté una part d’un crismó; a Catalunya només se’n coneixen dos més, un a Tarragona i l’altre a Barcelona.

Per arribar a tot el públic que vulgui conèixer el passat antic dels Prats de Rei, s’han programat activitats per als centres escolars a partir del 10 de maig, l’activitat familiar  Un matí d’ibers i romans el 8 de maig i un cicle de xerrades de divulgació sobre les excavacions i la recerca arqueològica durant el mes de juny.

Aquesta exposició es podrà veure al Museu de la Pell fins el dia 3 de juliol, amb entrada gratuïta, de dimarts a divendres de 10 a 14h, dijous i divendres de 16 a 20h i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 h.

L’exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament d’Igualada, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona. També ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament dels Prats de Rei, del Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona, del Museu Comarcal de Cervera i de l’Agrupació Cultural Sigarra, ànima del Museu Municipal Josep Castellà i Real, dels Prats de Rei.

  • Compartir
Pertany a: