Sou a: Inici / Noticies / Artur Mas inaugura la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona

Artur Mas inaugura la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona

La seu i showroom dels adobers igualadins s’ubica en un edifici simbòlic del barri del Rec que ha estat recentment restaurat.
18-11-2015

El president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Artur Mas, ha inaugurat aquest dimecres, 18 de novembre, la seu de l’Igualada Leather Cluster Barcelona, el clúster d’indústries adoberes productores de pell de qualitat a la capital de l’Anoia. Des d’aquest mes de novembre de 2015, l’Adoberia Bella, al barri del Rec d’Igualada, acollirà, al seu primer pis, la seu i showroom d’un dels gremis locals més simbòlics.

A l’acte inaugural hi han assistit, al costat del president de la Generalitat, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, el president del Gremi de Blanquers d’Igualada, Xavier Badia, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, la diputada al Parlament de Catalunya, Maria Senserrich, el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, regidors de l’Ajuntament d’Igualada, alcaldes de municipis de la comarca, representants de l’àmbit empresarial, econòmic i universitari locals. També els arquitectes i l’equip tècnic responsables del projecte de rehabilitació.

Artur Mas ha assegurat que “els adobers d’Igualada són l’exemple que desmenteix la idea que els sectors amb més tradició no tenen futur; aquelles coses amb arrels profundes no estan condemnades a ser antigues o a ser un record, poden donar nous brots i nous fruits, i aquest és el cas de la pell d’Igualada”. Ha afegit que “aquest sector ha aconseguit combinar la força industrial amb la formació, la recerca i la innovació i amb un compromís exemplar de respecte amb el medi ambient i la sostenibilitat; tres apostes que defineixen molt bé la manera de fer del nostre país”.

De la seva banda, Marc Castells ha recordat que “els igualadins som pioners en moltes coses i les sabem fer bé i, perquè ens hem proposat dotar d’un abast mundial la nostra pell, treballem de la mà del gremi i altres agents implicats, per a consolidar-nos com el gran referent de la indústria adobera”. L’alcalde ha apuntat també que “la rehabilitada Adoberia Bella és un exemple de recuperació patrimonial al barri del Rec; aquest és un edifici que, de la mateixa manera que el Museu de la Pell és testimoni del nostre passat, serà ser un exemple per al nostre futur”. Xavier Badia, finalment, ha apuntat que “la nova seu del clúster ens ajuda a reforçar el microclima òptim per a seguir guanyant competitivitat i contribuir a la reindustrialització de l’Anoia”.

Els adobers d’Igualada, un gremi històric · El passat mes de desembre de 2014, l’Ajuntament d’Igualada i l’Ajuntament de Barcelona van acordar conjuntament permetre al Gremi de Blanquers d’Igualada utilitzar la denominació Igualada Leather Cluster Barcelona, un segell considerat molt adequat per a la seva promoció exterior. Els dos ajuntaments van acordar també dur a terme també accions de promoció conjuntes d’aquest sector.

Els adobers d’Igualada tenen més de set segles de trajectòria en el curtit de pells i avui són reconeguts arreu, exportant el 80% de la seva producció a les principals marques del món del luxe, tant a Europa, com a Àsia i Amèrica. Actualment, a la ciutat hi ha actives una trentena d’adoberies que donen feina a més de 1.200 persones, generen diàriament uns 100.000 quilos de pell tractada i facturen en conjunt uns 170 milions d’euros anuals.

L’Adoberia Bella, exemple de recuperació patrimonial · El conjunt arquitectònic objecte de la recent restauració el formen dos edificis bessons, les adoberies J. Bella i Bernades, amb una façana davantera al carrer del Rec i una façana posterior al pati del Museu de la Pell d’Igualada. Es tracta de dues estructures de propietat municipal, adquirits respectivament els anys 2013 i 2007, de tres plantes i amb una superfície total de 1.060 metres quadrats. El primer edifici es va començar a aixecar a finals del segle XIX i, amb successives ampliacions es va constituir, a començament del segle XX, el conjunt que avui es pot apreciar. Obeeixen a una tipologia típica d’adoberia pròpia del barri del Rec, amb arquitectura modesta i responent més als criteris funcionals que exigia aleshores la seva activitat industrial, que no pas a criteris estètics.

Coincidint amb aquesta rehabilitació, la Diputació de Barcelona ha elaborat un catàleg de solucions arquitectòniques que ha de guiar futures actuacions similars al barri del Rec. En aquesta línia, la Bella s’ha rehabilitat de manera respectuosa amb l’essència del passat de la ciutat, però adaptant l’edifici als nous usos i als estàndards de seguretat, accessibilitat i funcionalitat. S’han mantingut els elements estructurals originals, s’han respectat en la mesura del possible les façanes exteriors i les parets originals de pedra i maó massís i s’han recuperat els forjats metàl·lics i les bigues de fusta dels sostres.

Les obres han tingut una durada aproximada d’un any i un cost de 898.000 euros, subvencionats en gran part per fons de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Unió Europea. Actualment, a banda de la nova seu del clúster adober, que es troba al primer pis, la instal·lació acull també, a la planta baixa, l’Oficina del Pla de Millora del Barri de Sant Agustí.

Capital Europea de la Pell de Qualitat · La capital de l’Anoia és avui un dels principals referents mundials en el tractament de la pell de qualitat. L’Ajuntament col·labora estretament amb el Gremi de Blanquers en la implementació del projecte Igualada, Capital Europea de la Pell de Qualitat. Amb l’objectiu de consolidar la ciutat com el referent del sector en conjunt del continent, els darrers quatre anys s’han engegat diferents accions que volen dotar els empresaris anoiencs de les millors eines, per a assolir la màxima competitivitat.

En aquest marc, i amb el segell UPC Barcelonatech, s’ha creat la Càtedra A3 d’Innovació en la Pell, el Tèxtil i la Moda; s’ha construït un nou Campus Universitari al Pla de la Massa que acull estudis de grau i màsters estretament vinculats al sector; s’han executat diferents millores en l’estació de depuració d’aigües a tocar el riu Anoia; s’ha projectat el futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba-Òdena que ha d’acollir a mig termini les empreses adoberes i, ara, s’ha concretat la nova seu del clúster al recuperat edifici de l’Adoberia Bella.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

VÍDEO DE L'ACTE AL CANAL DE YOUTUBE DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir