Sou a: Inici / Noticies / Atalaya porta 'Madre Coraje' dissabte a l'Ateneu

Atalaya porta 'Madre Coraje' dissabte a l'Ateneu

L’adaptació arriba a Igualada amb l’aval dels seus nombrosos guardons als Premis del Teatre Andalús 2014.
04-11-2014

La mare coratge i els seus fills de Bertolt Brecht narra la història de l’Anna Fierling i els seus tres fills, dos nois i una noia muda. Tots quatre segueixen els exèrcits en una carreta, mentre la mare Coratge ven queviures als soldats. De manera que, com més guerra hi ha i més cruenta, millor li van els negocis. Però, és clar, la mateixa guerra que li aporta beneficis, posa en perill els seus fills. La versió del grup Atalaya, companyia sevillana, es podrà veure al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada el proper dissabte, 8 de novembre, a les 21h, en el marc del programa Platea.

Les entrades tenen un preu de 15 i 18 euros i es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres de 19 a 21h i, el mateix dissabte, dia 8 de novembre, des de dues hores abans a la taquilla del Passatge d’en Vives. Hi ha descomptes per a diversos col·lectius i també es poden adquirir a www.ticketea.com.

Guanyadora dels Premis del Teatre Andalús 2014 · Madre Coraje arriba a Igualada avalada pels Premis del Teatre Andalús 2014: millor espectacle, millor direcció per Ricardo Iniesta, millor actriu per Carmen Gallardo i millor vestuari per Carmen Giles. Basada en la història de la vida de l’estafadora i aventurera Coratge, l’acció es desenvolupa entre 1624 i 1636, durant la Guerra dels Trenta Anys, un cruel enfrontament entre catòlics i protestants que va ensangonar Suècia, Polònia i Alemanya. Allà és on apareix Anna Fierling, una venedora coneguda com a Mare Coratge pel valor que sembla tenir en el camp de batalla. Oportunista, cínica i segura d’ella mateixa, l’Anna va d’un territori a un altre canviant de bandera. La seva meta és sobreviure, lucrar-se amb la guerra i protegir els seus tres fills. Es debat entre la defensa de la seva família a ultrança i els interessos comercials.

La necessitat o l’afany de “defensar-se” en el terreny comercial l’impedeixen protegir la vida dels seus fills, perquè la guerra imposa les seves condicions. Com va dir Bertolt Brecht, “la guerra representa només la continuació dels negocis amb altres mitjans, però en la guerra els grans negocis no els fa la gent humil i en la guerra les virtuts humanes es converteixen en mortals”.

Madre Coraje és sense cap mena dubte l'obra més important del dramaturg alemany i un dels textos teatrals més emblemàtics del segle XX, que ha estat interpretat per grans actrius, des de Helene Weigel dirigida pel propi Brecht, Simone Signoret, Glenda Jackson, Liv Ullman, Hanna Schygulla, Meryl Streep o Mary Carrillo a tot el món, així com Rosa Maria Sardà en el muntatge de Lluís Pasqual o Vicky Peña al TNC el 2001. Malgrat haver-se convertit en un clàssic del teatre contemporani mundial, a Espanya amb prou feines ha girat fora de Madrid o Barcelona. Atalaya pren aquesta responsabilitat, com ja va amb la seva anterior posada en escena brechtiana, L'òpera de tres rals. Ara arriba a Igualada gràcies al  programa Platea de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, que encara permetrà veure a Igualada Odeim, de la companyia Cienfuegos Danza de València.

Atalaya, més de 30 anys als escenaris · La companyia Atalaya funciona com a equip de recerca teatral des de la seva creació, l’any 1983. Amb vint-i-dos muntatges teatrals, va complir els trenta anys dalt dels escenaris l’any passat. Durant la seva trajectòria ha recorregut trenta-quatre països de tots els continents, vint-i-dos dels quals no són de parla hispana, i quatre-centes ciutats de la totalitat de l’estat espanyol. Ha rebut incomptables premis, entre els quals destaca el Premio Nacional de Teatro del 2008. Atalaya és la segona companyia concertada més valorada per l’INAEM.

  • Compartir