Balanç dels ajuts en l'àmbit social durant l'any 2017
El govern municipal d’Igualada ha fet balanç aquest dimecres, 5 de setembre, dels ajuts socials i dels serveis de suport a les persones oferts pel consistori durant el 2017. Tal i com ja va fer l’any passat, la tinent d’alcalde d’Acció Social, Igualtat i Joventut, Carme Riera, n’ha fet una quantificació i ha volgut posar en valor “la important tasca de suport a les persones que aquest Ajuntament porta a terme, sovint de manera coordinada amb altres administracions i entitats, destacant especialment els vessants de l’escolarització, l’habitatge, la salut i el benestar”.
Riera ha repassat els diferents capítols d’actuació i ha assegurat que “aquest Ajuntament sempre ha atès i atendrà, amb responsabilitat i sensibilitat, les necessitats d’aquells ciutadans que més necessiten el seu suport”. Ha posat com a exemples els més de 142.000 euros en subvencions per al pagament de l’IBI adreçades a persones majors de 65 anys, pensionistes i famílies monoparentals –amb més de cinc-cents beneficiaris– i els 32.000 euros per a ajudar a combatre la pobresa energètica, que inclouen ajuts per a pagar aigua, gas, llum i per a cancel·lar deutes de subministraments. També nombroses prestacions d’urgència social, com ara els més de 55.000 euros per al Banc de Queviures, els pràcticament 16.000 euros per al Banc d’Articles Reutilitzables i Material Infantil, els 33.000 euros per ajuts a la infància al Patronat Garcia Fossas o els 16.000 euros de serveis socials en ajuts al lloguer per seixanta-quatre famílies. També es van invertir gairebé 20.000 euros en iniciatives com el projecte Mengem Plegats, el servei d’àpats a domicili i els casos contemplats en l’ordenança municipal d’ajuts socials que inclouen articles de farmàcia, ortodòncia o òptica.
En l’apartat educatiu, segons ha exposat, es van dedicar més de 39.000 euros a ajuts per a l’adquisició de material escolar i llibres de text i per al programa de reutilització d’aquests en diferents centres educatius de la ciutat, pràcticament 115.000 euros en ajuts per al servei de menjador en llars d’infants, infantil i primària i més de 13.000 euros en ajuts per l’escolarització en escoles bressol.
En aquest punt ha fet referència a algunes crítiques rebudes recentment per la no concessió de prop de trenta ajuts de menjador. Ha apuntat que “davant del soroll polític generat, aquests casos concrets s’estan tornant a revisar un per un”, tot i que ha explicat que la concessió o denegació dels ajuts “s’ha dut a terme sempre d’acord amb les bases de la convocatòria i amb la supervisió i validació tant dels serveis socials com dels serveis jurídics municipals”. Ha recordat, a més, que “aquests ajuts de menjador són una iniciativa de l’Ajuntament nascuda per complementar les beques que atorga el Consell Comarcal, que té les competències delegades per la Generalitat de Catalunya”. La segona tinent d’alcalde lamenta que “es vulgui crear alarma destacant vint-i-set ajuts no concedits però obviant que els recursos destinats a aquest concepte pràcticament es van doblar d’un any per l’altre i, que en total, es van donar prop de nou-cents ajuts en l’àmbit educatiu”.
Carme Riera, en un altre apartat, ha esmentat els 163.000 euros destinats a subvencionar títols de transport públic per persones majors de 65 anys, per aquelles que tenen algun grau de discapacitat acreditada –carnets blau i taronja– i per aquells casos contemplats en l’ordenança d’ajuts socials. La responsable d’Acció Social ha posat de manifest que “el fet que aquest consistori hagi invertit en un any al voltant de 640.000 euros en totes aquestes línies de caire eminentment social és un fet molt rellevant”.
A banda, però, ha volgut recordar els 179.000 euros dedicats a l’acolliment residencial de persones amb discapacitat, els 2.700 euros per a recursos d’allotjament d’urgència i “la important col·laboració amb altres administracions, que permet fer arribar molt més enllà aquest suport a les persones”. Aquí ha explicat que l’Oficina d’Habitatge d’Igualada va concedir 551 ajuts al lloguer per valor de 921.000 euros, aportats per la Generalitat de Catalunya i tramitats per l’Ajuntament. També ha destacat que la col·laboració amb la Generalitat va permetre cofinançar 743.000 euros per l’atenció domiciliària i l’atenció a la dependència i, de la mà de la Diputació de Barcelona, 25.000 euros més per a fer diferents millores d’accessibilitat en banys de domicilis de persones grans. També ha posat en valor les setze llars que s’han beneficiat del nou programa d’auditories energètiques per reduir despeses en subministraments i les vint-i-una persones que han fet ús del nou Banc d’Ajudes Tècniques.
Carme Riera ha conclòs afirmant que la voluntat del govern municipal és “seguir fent polítiques socials decidides i adequades a allò que necessita la ciutadania, alhora que s’aposta pel desenvolupament econòmic i de l’ocupació, per la formació, per la millora de l’entorn i l’espai públic i per la consolidació com a ciutat universitària o com a capital comercial, cultural i d’esdeveniments”. Ha agraït, finalment, la bona col·laboració amb totes les altres administracions i entitats que treballen per a fer costat a la ciutadania en l’àmbit social.