Balanç positiu del segon any del Banc d'Articles Reutilitzables
El Banc d'Articles Reutilitzables i de Material Infantil d’Igualada ha complert dos anys de funcionament. Durant l’any 2016, ha rebut un total de 210 sol·licituds, 56 més que l’any anterior, i s’han repartit 368 articles. Més de la meitat d’aquestes peticions corresponien a famílies i ciutadans que tenen fills al seu càrrec. En paral·lel, s’han recollit 862 objectes i sis palets d’articles de papereria donats per la cooperativa Abacus que, en aquest cas, s’han distribuït a escoles i entitats.
Les peticions de les famílies corresponen especialment a llits, matalassos, armaris, llits de baranes i cotxets, coincidint en bona part amb les donacions, ja que els articles més rebuts, procedents de particulars i de la deixalleria municipal, han estat matalassos, somiers, tauletes de nit, armaris i sofàs. El departament municipal de Medi Ambient calcula que s’han recuperat per a la seva reutilització un total de 9.972 quilos de material, que d’una altra manera haurien anat a parar a l’abocador. Això suposa 2.442 quilos més que el 2015.
La tinent d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, Carme Riera, ha destacat aquest dimecres, 8 de febrer, que “aquesta és una iniciativa cada cop més coneguda pels ciutadans i pels comerços d’Igualada i això és tradueix en un increment tant de les seves donacions com de les peticions; aquest és un recurs que, en dos anys, s’ha consolidat i ha demostrat dur a terme una tasca d’un indubtable caire social i solidari”. L’han acompanyat en la valoració les representants de la Fundació Sociocultural ATLAS, del Club Social Aidar, i de Càritas Arxiprestal Anoia - Segarra, Sílvia Romeu, Montserrat Garcia i Montserrat Roca.
El Banc d’Articles Reutilitzables té com a funció principal la recepció i la supervisió de diferents elements per la seva posterior donació a persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. Disposa, d’una banda, d’una cartera d'ofertes i demandes de mobiliari i material de la casa i, de l’altra, d’una cartera de material infantil i escolar, com ara cotxets, bressols o hamaques. Les donacions ciutadanes són totalment voluntàries i gratuïtes; les persones que donen el material no reben res a canvi i les famílies que el reben no han de pagar cap tipus de lloguer.
Aquest projecte compleix dos anys de funcionament i suposa un treball conjunt des dels Serveis Socials i del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Igualada amb les entitats locals Atlas, Càritas Arxiprestal Anoia - Segarra i l’empresa municipal d’habitatge PIMHA. El 2016, a més, l’equipament ha comptat amb la col·laboració de tres persones provinents del Club Social Aidar i d’un alumne de l’institut Joan Mercader.
L’any passat, precisament, la Fundació Carles Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya van atorgar al Banc d’Articles Reutilitzables d’Igualada un certificat de Bones Pràctiques en Govern Local, reconeixent la vàlua de la iniciativa.
Els interessats a fer alguna donació es poden adreçar directament al banc, situat al c/ Nicolau Tous, 29. Els horaris són dimecres i divendres de 9 a 12h i els divendres de 17 a 19h. Es pot contactar prèviament per demanar informació trucant als telèfons 93 805 27 59 i 93 803 19 50 (extensió 447) o adreçant un correu electrònic a l’adreça bancreutilitzables@aj-igualada.net.
Gairebé 100 tones de roba usada · Aquest dimecres també s’ha fet balanç del servei de recollida de roba usada a la via pública per al seu processament i reutilització amb finalitat social. Els 17 contenidors que hi ha distribuïts a la ciutat, gestionats per l’associació sense ànim de lucre Solidança, han servit per recollir un total de 95.847 quilos de roba, fet que suposa un increment del 29% respecte l’any anterior i una mitjana de 2,47 quilos de roba per habitant i any.
Els mesos que concentren més donacions són juny, agost i novembre, i els punts on més roba es recull són l’Avinguda Balmes, l’Avinguda Gaudí, el carrer Joan Serra i Constansó, el carrer Sant Josep, el carrer Lleida i l’Avinguda Barcelona.
Solidança col·labora a Igualada amb Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra, tant en l’aprofitament de la roba com en l’àmbit de la inserció social. Durant el 2016 s’han dut a terme tres itineraris d’inserció laboral amb persones en risc d’exclusió, dues de les quals, després de treballar en aquest servei de recollida i gestió del residu tèxtil, han aconseguit inserir-se al mercat laboral ordinari.