Sou a: Inici / Noticies / Bon balanç de la 25a edició de l'Aerosport

Bon balanç de la 25a edició de l'Aerosport

El festival aeri que s’ha recuperat enguany ha omplert l’aeròdrom i, en el vessant professional, els expositors també en fan un molt bon balanç de contactes i vendes
08-05-2017

La 25a edició de l’Aerosport va tancar portes ahir amb un balanç molt positiu en els dos vessants de la fira: el professional i el del públic general. La fira ha incrementat un 25% el nombre d’expositors que tanquen fent una valoració molt positiva pel que a les vendes i els contactes comercials, que s’han incrementat respecte a edicions anteriors. Això demostra el repunt que està vivint el sector després de la dura crisi econòmica que ha hagut de superar i que posa el nombre de contactes comercials a nivell dels anys previs a la davallada. L’Aerosport, com a fira de referència del sector i l'única fira d’aeronàutica esportiva i general de l’Estat espanyol, és el termòmetre que marca la salut econòmica de l’aeronàutica.

Milers d’espectadors a l’Aeròdrom Igualada-Òdena · Pel que fa al vessant més lúdic, el festival aeri de diumenge ha reunit a milers de visitants que han col·lapsat la carretera d’accés a l’Aeròdrom i que no han tret l’ull del cel per veure les diferents maniobres de trikes, helicòpters, drones, paracaigudistes i avionetes, entre altres. Les actuacions més aplaudides han estat les de la patrulla italiana Blu Circe i les dels pilots d’acrobàcia Castor Fantoba, campió d’Europa de la modalitat i Àlex Balcells, subcampió d’Espanya. L’igualadí ha pogut actuar per primera vegada davant del públic de la seva ciutat, que no ha perdut fil de la seva espectacular actuació i l’ha rebut a peu de pista amb un llarg aplaudiment.

Moviments aeris · En total, segons Rafael Galdón, controlador aeri de professió, s’han comptabilitzat més de 200 moviments aeris i l’assistència de gairebé un centenar d’aparells. Enaire, l’empresa pública que gestiona la navegació aèria de l’Estat espanyol, ha fet una reserva de 4 milles nàutiques (7,4 quilòmetres) de radi de l’espai aeri per la celebració del festival d’aquest matí.

Dissabte de vent · El vent va ser el gran protagonista del matí de dissabte, amb registres sostinguts de ponent d’entre 30 i 50 km/h i amb ràfegues de fins a 70 km/h, i això va fer que molts dels pilots i avions que havien confirmat la seva assistència no hi poguessin assistir. Tot i el vent, hi van assistir nombrosos pilots (alguns van desplaçar-se per carretera i van deixar l’avió als seus aeròdroms). El públic professional no es va voler perdre la fira i els expositors en fan un balanç molt positiu també de la jornada de dissabte.

Més inversions i Pla Director Urbanístic Aeroportuari · En el decurs de l’acte inaugural, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font va anunciar inversions a l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena per valor de prop de 250.000 euros. L’execució d’aquesta actuació està prevista entre ara i final d’any i servirà per adaptar les instal·lacions a la normativa publicada l’any 2015. Segons Font, s’adequarà la pista asfaltant-la i pintant-la, s’arreglaran els marges, s’instal·larà un tancat perimetral, balises, es milloraran les condicions tècniques i s’adquirirà un vehicle d’assistència. D’altra banda, Font també ha anunciat que les tres administracions que participen a l’Aeròdrom, Generalitat de Catalunya, Ajuntament d’Igualada i Ajuntament d’Òdena tenen "la voluntat de tancar el planejament urbanístic perquè l’activitat de l’Aeròdrom sigui legalitzada i tingui possibilitats de creixement”, ha explicat. Font també ha afirmat que “la fira té una salut de ferro”.

Durant la inauguració, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, també va remarcar que “volem posar l’Aeròdrom al servei del país i de la gent” i per això “calen inversions i aclarir el Pla Director Urbanístic Aeroportuari”. Des de l’Ajuntament d’Òdena, la primera tinent d’alcalde, Sandra Fernández, va agrair els compromisos adquirits i va anunciar que ara “el gran repte que tenim és la gestió d’aquesta infraestructura singular del territori”.

El president de Fira Igualada, entitat organitzadora de l’Aerosport, Joan Domènech, va assegurar que "volem que l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui un centre de referència”.

Conferències professionals, tallers infantils i altres activitats paral·leles · L’activitat ha estat al cel però també arran de terra amb diferents conferències tècniques que han omplert l’hangar de les xerrades a vessar. Curso básico de supervivencia a càrrec Castor Fantoba va deixar públic fora de la sala i la presentació del llibre Manual del piloto de aviones ligeros y ultraligeros a càrrec del seu autor D. Ferran Rosselló va aplegar a mig centenar de persones. Diumenge també va tenir molt d’èxit el concurs de vol d’avions de paper a càrrec d’Aeroteca. Durant aquest cap de setmana, els nombrosos visitants també han pogut gaudir de l’exposició fotogràfica dels 25 anys d’Aerosport i del vídeo fet per Spotters El Prat-Barcelona amb imatges d’anteriors edicions del certamen.

L'Aerosport està organitzat per Fira Igualada i compta amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada i de l'Ajuntament d'Òdena i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Aeroports de Catalunya. A més, la fira es possible gràcies a patrocinadors i a un munt de persones que desinteressadament i any rere any, col·laboren amb el certamen, així com els serveis policials i d'emergències que també hi són presents.

(*informació via Fira d'Igualada)

IMATGES DE L'ESDEVENIMENT A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir