Bona arrencada del programa Fitjove a Igualada
El director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, i el subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, han presentat avui a Igualada al costat del tinent d’alcalde d'Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament igualadí, Fermí Capdevila, i la regidora d’Esports, Rosa Plassa, el programa “Fitjove”, impulsat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO com a estratègia de prevenció del consum de drogues.
Fitjove és un programa de promoció d’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO (15 i 16 anys), de centres educatius públics i concertats adherits al Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE), que es porta a terme en instal·lacions d’alguns barris de la comunitat d’especial vulnerabilitat. L’objectiu de la iniciativa és la promoció de la pràctica regular d’activitats fisicoesportives en aquestes edats, i en especial en el col·lectiu de noies, com a estratègia d’ocupació de l’espai de lleure i de prevenció del consum de drogues.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) i el Consell Català de l’Esport (CCE) han estès el programa al llarg dels cursos 2014-15, 2015-16 i 2016-17, aquest últim a 16 municipis i 44 centres d’ensenyament de Catalunya, entre els quals hi ha Igualada, que en forma part des del curs passat per fer arribar el programa a la Catalunya central. En aquesta ciutat, el centre esportiu escollit per dur a terme l’activitat és Infinit Igualada, i els centres educatius beneficiaris són l’Institut Pere Vives i Vich, l’Institut Joan Mercader i l’Escola Anoia.
El projecte consta d’una primera fase escolar en horari lectiu, en què l’alumnat fa una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitness (activitats, espais, maquinari, etc.), seguida d’una segona fase en la qual els joves que ho vulguin fan dues tardes a la setmana activitats dirigides en el centre esportiu –becades per la Generalitat- i una sortida al mes opcional d’esport urbà. Al mateix temps, es duu a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.
La finalitat és crear una oferta atractiva d’exercici físic, bàsicament condicionament físic, o ‘fitness’, com a opció saludable d’ocupació del temps d’oci, per a adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d’exclusió social. En paral·lel, es vol acompanyar els nois i noies en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari i fomentar la participació dels que no practiquen esport escolar amb regularitat. En aquest sentit, les autoritats han detallat que es registra una primera franja d’abandonament de la pràctica esportiva en el pas de 6è de Primària a primer d’ESO, i un segon moment, en el salt de l’ensenyament obligatori al Batxillerat, que s’intenta minvar amb la implantació del Fitjove.
El curs 2013-2014 es va fer una experiència pilot a Badalona, Gavà, l’Hospitalet i Terrassa, amb una valoració molt positiva per part de tots els agents. El curs 2014-2015 s’implantava també a Balaguer (Lleida), Salt (Girona), Tortosa (Terres de l’Ebre) i Valls; el següent, a 3 poblacions més -Sabadell, Igualada i Vic- i en el present curs s’hi han sumat Reus, Santa Coloma de Gramenet, Lleida, Ulldecona i Manresa. En el curs passat, a Igualada van participar 208 alumnes en la fase inicial i 15 en la de continuïtat, mentre que aquest any són 250 en la primera fase inicial i 30 en la segona. En el conjunt del país, actualment hi ha 13 grups amb 260 alumnes inscrits en la segona fase.
Antoni Reig ha explicat que “la Generalitat s’adreça i atén, amb programes com el Fitjove, una població adolescent vulnerable i amb pocs recursos econòmics. Si aconseguim ensenyar i facilitar a aquests joves la via de l’activitat física i l’esport aconseguirem també fer-los conèixer i adoptar un estil de vida saludable”. El director del Consell Català de l’Esport ha afegit que aquesta proposta és “un canal per motivar aquests joves a moure’s. I fer-ho a partir d’un tipus d’activitat física que probablement no coneixien o no havien provat i que els transmeti els valors positius de l’esport”.
El Fitjove forma part del Pla Interdepartamental de salut pública (PINSAP) i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), i compta amb la participació de la Fundació ESPORTSALUS en el disseny i la coordinació tècnica. En la presentació, també hi ha intervingut Mariona Corbella, directora d’aquesta fundació.
(*informació via Generalitat de Catalunya)