Sou a: Inici / Noticies / Cal Salinas acollirà un centre d’educació especial d'APINAS

Cal Salinas acollirà un centre d’educació especial d'APINAS

S'hi obrirà una Aula Integral de Suport (AIS), un equipament educatiu per alumnes amb trastorns del comportament i trastorns mentals
22-11-2017

Aquest dimecres, 22 de novembre, s’ha signat el conveni que permetrà convertir properament l’antiga torre de Cal Salinas d’Igualada en un centre d’educació especial de l’Associació APINAS.

La presentació de la iniciativa davant els mitjans de comunicació ha anat a càrrec de l’alcalde d’Igualada i el tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari, Marc Castells i Fermí Capdevila, i del president i el gerent de l’entitat, Enric Fillat i Jordi Aymamí. Hi han assistit també diferents responsables dels àmbits de psicologia, docència i treball social d’APINAS i l’arquitecte que durà a terme la reforma i adaptació de l’edifici als seus nous usos, Jaume Riba.

Cal Salinas és una finca de 600 m2 ubicada a l’inici de l’Avinguda Gaudí, propietat de la Fundació Privada Hospital Comarcal d’Igualada i l’ús de la qual, segons va aprovar recentment el ple municipal, s’ha cedit a APINAS gratuïtament per un mínim de quinze anys.

En aquest edifici APINAS, un cop faci el projecte corresponent i executi les obres de reforma necessàries, obrirà una Aula Integral de Suport (AIS), un equipament educatiu per alumnes amb trastorns del comportament i trastorns mentals. Donades les característiques de l’edifici, la intenció és acabar ubicant-hi també en els propers anys els serveis administratius centrals, un auditori, espais polivalents i una llar residència. Les obres d’adequació, que seran executades per la pròpia entitat, s’aniran executant per fases i en funció de les disponibilitats pressupostàries i els compromisos de concertació a les diferents entitats implicades.

Marc Castells ha posat en valor “la gran tasca que duu a terme APINAS a Igualada i l’Anoia” i ha afirmat que “la ciutat està d’enhorabona, perquè no només es recuperarà l’ús d’un edifici emblemàtic, sinó que allotjarà al seu interior una activitat d’un immens valor integrador i de desenvolupament personal per a uns infants i joves que necessiten el nostre màxim suport”.

L’Aula Integral de Suport · El programa AIS aplegarà a Cal Salinas un màxim de 16 infants i joves, agrupats de manera diferenciada en grups d’entre 4 i 6 alumnes, d’acord amb les seves característiques educatives i clíniques.

S’hi farà classe en horari de matí i tarda, sempre adaptant-se a les necessitats de cada alumne, i comptarà també amb servei de menjador. L’equip docent estarà format per un coordinador, un professional d’orientació psicopedagògica, un clínic de salut mental infantojuvenil i un tutor i un educador social per cada grup d’alumnes.

L’AIS ha de ser, doncs, un espai educatiu i terapèutic que ofereixi una atenció intensiva i integral, de durada limitada, als nens i adolescents amb trastorns greus (TMG), afavorint la seva recuperació i inclusió escolar i social i una millora en la seva qualitat de vida. Serà una estructura terapèutica en què l’alumne serà el centre de la intervenció i se l’atendrà de manera totalment personalitzada.

Enric Fillat i Jordi Aymamí han posat en valor la suma de voluntats i esforços entre APINAS i l’Ajuntament d’Igualada i han apuntat que “la cessió de Cal Salinas és imprescindible per impulsar l’AIS, un projecte educatiu per alumnes que necessiten ser escolaritzats en un equipament especialitzat i que, sens dubte, contribuirà a millorar la seva qualitat de vida”.

  • Compartir