Sou a: Inici / Noticies / Campanya 'Oportunitats' per fomentar el reciclatge

Campanya 'Oportunitats' per fomentar el reciclatge

Amb el lema “Recicla més. Perquè l’envàs que no recicles tu, no el reciclarà ningú” es vol incentivar el respecte per l’entorn i el medi ambient
02-11-2016

L’Ajuntament d’Igualada i l’organització mediambiental Ecoembes han presentat aquest dimecres, 2 de novembre, la campanya Oportunitats, que es durà a terme a partir d’aquest mes de novembre a la capital de l’Anoia amb la voluntat d’incidir en els hàbits dels ciutadans, estimular el reciclatge d’envasos domèstics i, en conseqüència, millorar el respecte per l’entorn i el medi ambient. Avui n’han donat els detalls el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, i el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx.

A partir de l’eslògan “Recicla més. Perquè l’envàs que no recicles tu, no el reciclarà ningú”, la campanya inclou diferents missatges de conscienciació que es transmetran a la ciutadania a través de mitjans de comunicació audiovisuals i també mitjançant cartells informatius en diferents punts de la ciutat. Hi haurà, a més, un equip d’animadors, a peu i amb bicicleta, que faran difusió del material divulgatiu en diferents eixos de vianants, com el Passeig Verdaguer, el nucli antic, l’entorn del Mercat de La Masuca, la Plaça Cal Font o el barri del Rec, entre altres, resolent també els possibles dubtes sobre el reciclatge que els puguin adreçar els ciutadans.

La intenció és transmetre el concepte que el reciclatge va més enllà del senzill gest de dipositar els residus al contenidor adient, és una gran oportunitat de millorar la ciutat i l’entorn urbà. Col·lateralment és vol posar l’accent en altres aspectes, com educar en la correcta separació dels envasos o aconseguir que es comprimeixin aquests envasos abans de llançar-los al contenidor, fent d’aquesta manera que ocupin menys espai.

El reciclatge a Catalunya i a Igualada · Segons dades exposades avui, els catalans reciclen cada cop més i millor. Durant l’any 2015, es van reciclar a Catalunya 235.369 tones d’envasos, un 3,4% més que l’any anterior i, de mitjana, cada català va dipositar 15,0 quilos d’envasos de plàstic, llaunes i briks al contenir groc i també 19,6 quilos de paper i cartró al contenir blau, xifres que suposen 2,3 i 4,5 punts més que la mitjana estatal. Igualada, però, presenta dades inferiors a la mitjana catalana: cada igualadí va reciclar 10,2 quilos l’any passat al contenidor groc i 15,1 quilos al contenidor blau. A més, destaca el fet que als contenidors grocs a la capital de l’Anoia s’hi recull un 26% de residus impropis, és a dir, que hi són erròniament dipositats.

Per això, segons Jordi Pont, Igualada encara “pot millorar molt en aquest camp, en som ben conscients i, per això, iniciem aquesta campanya que té com a gran finalitat aconseguir que els igualadins prenguin consciència que gestos i hàbits molt simples poden tenir un gran efecte en el seu entorn més pròxim”. Jordi Pietx, de la seva banda, ha destacat que “la campanya vol ser una via per a fomentar l’educació ambiental i el reciclatge; volem que el ciutadà senti que la cura del planeta és cosa de tots i, per això, cada gest és important i dipositar els envasos correctament és la clau d’un futur més sostenible”.

Una altra dada rellevant esmentada aquest dimecres és que el 74,7% dels catalans asseguren disposar al seu domicili de més d’un espai destinat a la separació dels seus residus, essent un d’aquests espais per als envasos del contenidor groc, segons l’Estudi d’Hàbits de Reciclatge dels Espanyols, elaborat per l’Institut Apolda per Ecoembes.

Ecoembes, responsable a nivell estatal · Ecoembes és l’entitat sense ànim de lucre que gestiona a nivell estatal la recuperació i el reciclatge dels envasos corresponents als contenidors groc i blau. L’any 2015 es van reciclar al conjunt de l’Estat més d’1,3 milions de tones d’envasos lleugers i envasos de cartró i paper, assolint una taxa de reciclatge del 74,8%.

Amb aquesta fita es van evitar, segons aquesta organització, l’emissió d’1,2 milions de tones de CO2 a l’atmosfera i el consum de 4,6 milions de MWh i de 24,8 milions de m3 d’aigua.

  • Compartir