Sou a: Inici / Noticies / Cap de setmana d'espectacles familiars pels 40 anys de la Xarxa d'Igualada

Cap de setmana d'espectacles familiars pels 40 anys de la Xarxa d'Igualada

El grup igualadí celebra les seves quatre dècades de trajectòria amb un seguit de propostes infantils i familiars els dies 17 i 18 de febrer
14-02-2018

Xarxa Igualada, l’entitat encarregada de la programació per a públic familiar a la nostra ciutat celebra enguany el seu quarantè aniversari. Aquest dimecres, 14 de febrer, n’han explicat els detalls acompanyats de l’alcalde, Marc Castells. També s’ha presentat el cartell commemoratiu, elaborat per l’artista i pintora igualadina Arian Morera.

La història del grup igualadí va començar a partir de l’experiència terrassenca. El Grup Rialles Igualada (actualment Grup Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils d’Igualada), va iniciar les seves activitats durant el curs 77-78, concretament havia de començar el dia 15 de gener de 1978  amb una cercavila i espectacle del Grup La Mulassa, de Girona, que es va haver de suspendre a causa de la nevada. Començà doncs el dia 28 amb la projecció de la pel·lícula La Ventafocs.

La història havia començat molt abans en una reunió a finals d’agost de 1977 de l’Associació de Pares de Família d’Igualada amb Francesc Clua que era el coordinador del Moviment RIALLES de Catalunya, acollit a Òmnium Cultural, i tenia la seva seu a Terrassa. Aquest moviment es va obrir també en aquell moment a Sabadell, Badalona, Manresa,  i Vilafranca del Penedès i esdevenia així una de les primeres ciutats amb programació estable.

La finalitat de Rialles en el seu origen i que és plenament vigent actualment a La Xarxa, és promoure espectacles de qualitat estètica i pedagògica per a un públic familiar, que permetin la participació i creativitat i que  facin sintonitzar el públic amb la cultura catalana. Perquè el temps lliure dels nois i les noies sigui una font de creixement personal a través dels espectacles i que aprenguin des de ben petits a ser uns bons espectadors quan siguin grans.

Fruit d’aquesta iniciativa, l’any 1990 el grup Rialles impulsà La Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada, que l’any que ve arribarà a la 30a edició. L’any 1995 el grup Rialles d’Igualada s’incorpora a la Fundació Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil, continuant de manera ininterrompuda la seva habitual programació.

Actualment la Fundació Xarxa la formen 77 grups locals repartits en 29 comarques del territori català. El col·lectiu de voluntaris ascendeix al mig miler de persones aproximadament. Gent compromesa amb la cultura que dediquen les seves hores lliures, esforç i il·lusió a atansar el teatre als infants i a les famílies, i fomentar d’aquesta manera, la creació de nous públics de la cultura.

 A Igualada, això suposa comptar amb una dotzena de representacions al llarg de la temporada, que comença el setembre i acaba abans de La Mostra. Les funcions es fan quinzenalment al Teatre Municipal de l’Ateneu. Actualment, unes 15 persones formen el grup local de La Xarxa, i ara fa 40 anys que duu a terme la tasca iniciada a la ciutat.

Xarxa Igualada té més de 1200 socis, no només de la ciutat, sinó també d’altres indrets. Per als infants, ser-ne soci suposa una sèrie d’avantatges, com ara un descompte en el preu de l’entrada, rebre la programació a casa, i un petit obsequi el dia de l’aniversari – i tot això és totalment gratuït! –. A banda de la programació estable, Xarxa Igualada organitza els espectacles infantils de la Festa Major de la ciutat, així com el ball de Carnestoltes. Des d’aquest gener s’han incorporat al programa d’inclusió social Apropa Cultura.

A més, aporta i coordina el voluntariat a La Mostra d’Igualada, fira de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya que anualment se celebra a la nostra ciutat. I enguany, com qui res, celebren els 40 anys! Per això volen omplir d’espectacles els carrers i el teatre passant pels diferents gèneres que han donat sentit a l’entitat: cinema, espectacle musical, teatre de carrer, i teatre de sala. Seguiran  treballant i esperen celebrar-ne molts més perquè en fan 40 i no paren.

L’espectacle familiar a Catalunya · L’any 1904 neix el setmanari En Patufet, que va propiciar i impulsar iniciatives d’espectacle infantil i juvenil. Les obres d’en Josep Maria Folch i Torres: La Ventafocs  i  Els Pastorets es representen arreu de Catalunya. Durant el període hi ha un procés de consolidació que anirà descendint per causa de la guerra.

Els anys 40 hi ha una forta repressió, però a la primeria dels cinquanta hi ha un cert ressorgiment a recer dels casals o centres parroquials i d’alguns grups de teatre amateur que representen espectacles per als infants i joves.

L’any 1961 apareix la revista Cavall Fort que a partir de 1967 inicia un cicle de teatre que també suposarà l’inici de la professionalització del teatre infantil i juvenil i el naixement d’una bona colla de companyies.

A partir dels setanta apareixen les primeres xarxes de distribució: Rialles i Enllaç (1972), Pedagogia de l’Espectacle,  La Roda d’Espectacles i la Caixa a les Escoles (1977). També el festival Grec introdueix espectacles per a tota la família a la seva programació (1976). El 1981 neix la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega que, especialment durant la seva primera dècada, afavoreix la participació d’espectacles per a tots els públics.

En l’actualitat les mostres, fires i festivals especialitzats d’arreu de l’estat són un aparador molt important perquè les companyies presentin els seus espectacles. A Catalunya en destaca La Mostra i la Fira de Titelles de Lleida i a l’estat espanyol el FETEN de Gijón, el FIET de Vilafranca de Bonany i TEATRALIA de Madrid.

També els teatres barcelonins han incorporat els espectacles per a públic familiar, no només el Jove Teatre Regina i el SAT, també el Romea, el Poliorama, a més del Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya.  Però són els pobles adherits a La Xarxa i Rialles qui porten l’espectacle familiar a la majoria d’indrets de Catalunya.

Un cap de setmana ple d’espectacles · Amb motiu del quarantè aniversari La Xarxa ha organitzat un cap de setmana (17 i 18 de febrer)  ple d’activitats. El dissabte 17 de febrer,  a les 18.30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu, The Penguins, una banda fascinada pels ritmes caribenys presentarà el seu concert, amb una bona colla de músics a l’escenari. Com diuen:   “Amb el potencial de les cançons que van omplir la nostra infància i la calidesa dels ritmes caribenys, imaginem que són petits himnes, que ens acompanyen i ens animen fidelment en el nostre dia a dia. Reggae per xics és el resultat d’un bonic viatge en el que hi ha hagut mestres que ens han regalat barrets per combatre la calor; famílies que ens han seguit per tot el país escoltant i ballant el nostre repertori una vegada rere l’altra; converses amb infants que, sens dubte, seran futurs grans músics amb qui esperem compartir escenari ben aviat.”  Les entrades es vendran a partir de les 16.30 h al vestíbul de l’Ateneu. Tenen un preu de 5 € per als socis Xarxa i de 6 per als no socis.

El diumenge dia 18 de febrer, la Rambla Sant Isidre s’omplirà d’espectacles, a partir de les 11 del matí. Circ Xic fa un homenatge als circs ambulants que anaven de poble en poble amb la seva proposta biCirc. Tres personatges grotescos que fan impossible el més difícil i ho converteixen en encara més increïble. Ens apropen a un mon irreal i fantàstic, ens connecten a un passat màgic i misteriós i a una realitat imaginària paral·lela amb la seva música en directe.

A les 11.45 h arribarà El senyor de les baldufes de la companyia Penélope y Aquiles que és un espectacle refinat i radiant. El Senyor de les baldufes vindrà de llocs desconeguts per capturar-nos amb el seu misteri i presentar-nos el seu univers ‘baldufesc’. Petit gran circ de baldufes de tota mena que destaca per la qualitat dels seus artistes.

Fèlix Brunet presentarà Bicicadabra a les 12.30 h. Un personatge singular que anirà fent màgia a les persones que es trobi pel carrer, tot conduint un tricicle amb música dixieland i portant il·lusions a petits i grans. Cal anar amb compte perquè algunes vegades condueix amb els ulls tapats.

A les 13.15, al Casal Popular Foment, Biel Rossell Pelfort presentarà Joan l’acompanyant, una breu adaptació d’El Lazarillo de Tormes (1554) dirigida per Paco Paricio, de Los titiriteros de Binéfar. L’obra se situa a casa del cec on el Joan (el Lazarillo) passa un munt de peripècies  per distreure’s i no pensar en el tema que l’angoixa, la fam. I tot amb una bona dosi d’ironia i d’humor. Una obra artesanal i de creació pròpia d’aquest jove actor de 13 anys.

A les 2 del migdia hi haurà un vermut familiar al Casal Popular el Foment i la tarda serà cinematogràfica. A les 6, al Teatre Municipal l’Ateneu, hi haurà la projecció de  Gran Prix a la muntanya dels invents (1975). Al cim d'una muntanya hi viu el mecànic de bicicletes i inventor Teodor amb els seus amics: el pessimista mussol Lambert i el valent i optimista Sonny. Els tres construiran un cotxe de competició gegantí, l'Il Tempo Gigante, per fer front al campió mundial de Fórmula 1. El preu de l’entrada és de 3 € i a la sortida de la sessió hi haurà una xocolatada gentilesa d’Scorpia.  

(*informació via La Xarxa d'Igualada)

  • Compartir