Sou a: Inici / Noticies / Construcció, comerç i tèxtil, sectors majoritaris a Les Comes

Construcció, comerç i tèxtil, sectors majoritaris a Les Comes

L’Ajuntament fa públic un estudi d’activitats del polígon industrial alhora que executa la segona fase d’accions de manteniment i millora de la zona.
19-11-2014

L’Ajuntament d’Igualada ha fet públics aquest dimecres, 19 de novembre, els resultats d’un estudi que analitza la situació actual del polígon industrial de Les Comes, per detectar-ne les mancances i deficiències i, a partir d’aquí, proposar un full de ruta d’actuacions. Inclou una diagnosi de les característiques bàsiques de la zona pel que fa a característiques i activitats, l’estat de les infraestructures i serveis, les opinions de l’empresariat i, a partir d’aquí, es definiran accions per a la seva millora. Això ha de permetre, doncs, la redacció d’un Pla de Dinamització que incideixi en l’impuls del teixit econòmic, implementant actuacions per a millorar i dinamitzar l’entorn de les seves empreses.

L’estudi ha estat elaborat per la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), en col·laboració amb l’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament i dins del programa Mentor PAE de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. S’ha dut a terme una enquesta on-line amb posterior seguiment telefònic que ha rebut resposta d’un 54% de les empreses contactades, una xifra que els autors destaquen com a “molt notable” respecte altres estudis similars. Aproximadament el 60% dels enquestats són propietaris de naus a Les Comes i un 40% són arrendataris.

Una àrea econòmica molt diversificada · Les conclusions del cens i l’anàlisi exposen que aquest polígon urbà, de 156 hectàrees de superfície, té ara mateix unes 320 empreses instal·lades i un índex d’ocupació superior al 75%. La titularitat dels espais és en un 95% privada i en un 5% pública. Pel que fa a la dimensió de les empreses actives, es desprèn que pràcticament la meitat, un 47%, tenen una superfície màxima de 1.000 m2, un 43% entre 1.001 i 5.000 m2 i un 10% superen els 5.001 m2.

Es tracta d’una zona d’activitat altament diversificada: un 15,3% de les seves empreses es dediquen a l’àmbit de la construcció, un altre 15,3% al comerç a l’engròs i un 14,4% al tèxtil. La resta, en percentatges menors, es mouen en àmbits tan diversos com immobiliària i serveis empresarials, agricultura i ramaderia, maquinària i equips mecànics, edició i arts gràfiques, energia, materials per al transport, alimentació i begudes, confecció i pelleteria, fusta i suro, cuir i calçat, paper, fabricació de mobles, indústria química, metal·lúrgia i manteniments varis.

Pel que fa a l’àmbit d’actuació de les empreses ubicades a l’àrea, un 37% desenvolupen l’activitat a Catalunya, un 31% en l’àmbit estatal, un 25% en l’àmbit internacional i només un 8% ho fan a nivell local.

Conclusions i pla d’acció · A partir de les opinions recollides entre l’empresariat de Les Comes i d’aquest estudi en profunditat, ara des de l’Ajuntament, tal com explica la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, es redactarà “un Pla de Dinamització que respongui a allò que demanen els empresaris i que els ajudi a créixer, alhora que ja comencem a actuar en allò referent a les mancances més estructurals referents al manteniment”.

Les fortaleses detectades són, entre altres, la bona ubicació geogràfica i les comunicacions, la diversificació d’activitats, el seu paper com a motor econòmic de la zona i una distribució i parcel·lació adequada a la tipologia de les empreses, entre altres. Entre les debilitats, l’estudi destaca la necessitat de millorar infraestructures internes o el manteniment, la poca capacitat de creixement físic, la complexitat administrativa a l’hora de dur a terme tràmits o la rigidesa urbanística. Com a amenaces, l’estudi alerta de la crisi econòmica i la competència d’altres zones industrials veïnes i, quan a oportunitats que es poden aprofitar, esmenta les possibles sinèrgies amb altres àrees i sectors econòmics de la ciutat i de la Conca d’Òdena, l’efecte tractor de projectes singulars en marxa actualment a Igualada o el suport tant local com extern d’impuls a l’empresa i la PIME.

Segona fase del pla de manteniment i millores · Precisament per a començar a posar remei a algunes de les debilitats detectades, aquesta tardor de 2014 l’Ajuntament està enllestint la Fase 2 del Pla de Manteniment i Millora del Polígon Industrial de Les Comes, iniciat el 2013. Amb un cost de 40.000 euros, s’estan arranjant al voltant de 310 m2 de voravies, concretament als carrers Itàlia, Grècia, Portugal i Països Baixos i a l’Avinguda d’Europa. Aquestes accions se sumen a les efectuades l’any anterior, quan es van destinar 40.000 euros més per adequar 490 m2 de voravies  als carrers Dinamarca, Alemanya, Gran Bretanya, França, Irlanda, Països Baixos i a les avingudes d’Europa i Països Catalans. Josep Miserachs, tinent d’alcalde d’Entorn, destaca “l’esforç important que ha fet l’Ajuntament per a posar al dia una zona empresarial i industrial que té unes necessitats molt concretes, amb un trànsit diari de camions molt accentuat, i que presentava massa mancances”. La millora dels embornals duta a terme l’any passat per a minimitzar els efectes dels aiguats eleva la xifra invertida pel consistori en el polígon en aquest capítol a 90.000 euros en dos anys.

Aquest mes de novembre ha entrat també en vigor el contracte de manteniment de polígon que també es va anunciar ara fa uns mesos, una externalització que ha de suposar un estalvi per al consistori i, alhora, una millora en l’atenció i el manteniment en aquesta àrea. L’empresa que s’ha adjudicat el concurs públic obert per la corporació serà responsable des d’ara de la pintura viària, el manteniment i neteja de zones enjardinades, el manteniment del paviment i el manteniment bàsic del clavegueram. Aquestes setmanes ja han començat les tasques de pintura viària i desbrossat i neteja de zones enjardinades.

  • Compartir