Sou a: Inici / Noticies / Cultura impulsa la candidatura Unesco de la Festa dels Reis

Cultura impulsa la candidatura Unesco de la Festa dels Reis

La festa es remunta a 1895 i és considerada com una de les celebracions més antigues de Catalunya.
14-01-2015
El Departament de Cultura ha iniciat aquest 13 de gener el procés per a presentar com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la Festa dels Reis d’Igualada, un cop el Consell Assessor del Patrimoni Cultural ha revisat avui la proposta i ha donat llum verda a la seva tramitació.
 
La celebració de la Festa dels Reis està impulsada anualment per la Fundació Privada Comissió Cavalcada dels Reis FP d’Igualada. L’Ajuntament d’Igualada és qui ha sol·licitat a la Generalitat que  s’iniciï el procés perquè pugui ser reconeguda per la Unesco.
 
La Festa dels Reis d’Igualada, i en concret la seva Cavalcada, és considerada com una de les celebracions  més antigues de Catalunya, ja que es remunta al 1895. L’any 2010 va ser inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural, com a celebració festiva oberta a tothom i repetida en una data prefixada, que conté manifestacions o elements d’interès cultural de caire festiu i gaudeix d’una àmplia acceptació popular. L’any 2013 va rebre la Creu de Sant Jordi.
 
A l’hora d’aprovar la seva tramitació, el Departament de Cultura ha valorat especialment la gran mobilització que suposa per la ciutat i l’esperit solidari que l’han empès des dels seus orígens, a finals del segle XIX. L’arribada del patge Faruk, els missatges adreçats als infants a través de la ràdio, una cavalcada amb mil patges, les desenes de milers d’espectadors als carrers, la pujada amb escales als balcons, i el gran desplegament logístic i organitzatiu que permet el repartiment dels regals a les llars durant la mateixa Nit de Reis, són alguns dels elements que la fan única.
 
En aquest sentit, a l’hora de valorar la proposta, el Consell Assessor ha tingut en compte que la festa compleix amb els cinc criteris marcats per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial fixats per la Unesco:

- L'element és patrimoni cultural immaterial en el sentit de l'article 2 de la Convenció

- La inscripció de l'element contribuirà a donar a conèixer el patrimoni cultural immaterial, a aconseguir que es prengui consciència de la seva importància en propiciar el diàleg, i a posar de manifest la diversitat cultural a escala mundial i donant testimoni de la creativitat humana.

- La proposta d'inscripció de l‘element té un suport i una participació molt àmplia a la capital de l’Anoia i el seu entorn.

- L’element figura en l’inventari de patrimoni cultural immaterial de Catalunya.

- La Festa dels Reis d’Igualada mobilitza una gran quantitat de personatges interpretats per molts membres de la població i suposa una escenificació pública d’una molt gran dimensió i creativitat.
 
La Festa dels Reis d’Igualada dura un total de 9 dies, del 28 de desembre al 5 de gener, i precisa una preparació en la que l’equip de persones que hi estan vinculades treballen durant diversos mesos al llarg de l’any.

  • Compartir