Sou a: Inici / Noticies / Del 10 al 12 de maig, Igualada de suma al 'Clean-Up Day'

Del 10 al 12 de maig, Igualada de suma al 'Clean-Up Day'

A l’habitual jornada de neteja del riu oberta a tothom s’hi suma enguany una segona protagonitzada per treballadors d’empreses de la ciutat
29-04-2019

Milions de tones d'escombraries van a parar cada any als rius, oceans, platges, boscos i altres espais naturals a causa de la producció insostenible i els patrons de consum de les societats, les escasses estratègies de gestió de residus o la manca de sensibilització de la població. Amb l’objectiu de reduir la quantitat de residus abocats a la natura i donar visibilitat a la problemàtica, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus proposa anualment el Clean-Up Day, una jornada de neteja que es fa de manera coordinada a tot el continent.

D’aquesta manera, sota el lema “Let’s Clean Up Europe!”, entre el 10 i el 12 de maig es duran a terme nombroses iniciatives locals dins d’un únic esdeveniment que pretén animar i conscienciar els màxims ciutadans possibles. Els participants de la jornada, que col·laboraran a mantenir net el seu entorn, podran comprovar amb aquesta activitat la quantitat de residus que s'aboquen en el seu barri o municipi. L’acció és una oportunitat perfecta per augmentar el nivell de conscienciació sobre el problema de la brossa i ajudar a canviar els comportaments. L’any passat, a Catalunya, es van desenvolupar 275 accions emmarcades en aquesta iniciativa.

El Clean-Up Day a Igualada · A Igualada, el departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament, proposa enguany dues jornades de recollida a l’entorn del riu Anoia: una, oberta a tothom i que té la col·laboració d’Aladern-CECI i l’empresa Graphic Packaging International, que ha aportat material, i una altra, que es farà el dia abans, que comptarà amb personal d’empreses que s’han mostrat interessades en l’activitat, com ara Original Buff, Aigua de Rigat o Grup Carles.

La recollida oberta a tothom –famílies, escoles, entitats, etc.– es farà el diumenge, 12 de maig, entre les 11 i les 13h, sortint des de sota del Pont Vell de Montbui, a la cruïlla entre el c/ del Rec i el c/ Joan Abat. Els menors hauran d’anar acompanyats d’algun adult i es recomana fer la inscripció prèvia escrivint a medi.ambient@aj-igualada.net o trucant al telèfon 93 803 19 50, extensió 2558.

Serà una jornada popular de marcat caràcter lúdic i oberta a la participació de tots els públics. Els objectius són sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo, fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels en­torns fluvials i netejar i millorar els espais de ribera. La jornada es planteja com una passejada vora el riu on, a mida que s’avança, els participants recullen la brossa i, en la mesura del possible, la separen per tipologies: envasos, paper i rebuig. A la finalització hi haurà un refrigeri per a tots els assistents.

Des de l’organització es recomana portar pantalons llargs i sabates tancades i còmodes, gorra, crema solar i beguda, preferentment en cantimplora o envàs reutilitzable per evitar la generació de residus. Es recorda igualment que cal anar amb compte a l’hora de recollir vidres o materials rovellats.

La cura dels espais fluvials · Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu com si fos un abocador, encara és freqüent trobar-n'hi moltes. En ocasions, els materials abocats no representen un perill per a l'ecosistema però sí suposen un efecte visual molt negatiu, com poden ser papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí suposen una amenaça per als organismes, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants –piles, olis de cotxe, productes químics, pneumàtics–, perquè la seva presència pot ferir els organismes –vidres, ferralla, plàstics– o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis.

Una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals –boscos, rius, platges, rieres–, per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

  • Compartir
Pertany a: