Sou a: Inici / Noticies / Desactivada l'alerta del Pla INFOCAT a Òdena

Desactivada l'alerta del Pla INFOCAT a Òdena

L'Alerta s'havia activat el mateix diumenge als volts de les 16 h quan es va detectar la potencialitat de l'incendi.
28-07-2015

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'Alerta del pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT un cop els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi forestal que es va iniciar el passat diumenge al terme municipal d’Òdena, a l’Anoia. L'Alerta s'havia activat el mateix diumenge als volts de les 16 h quan es va detectar la potencialitat de l'incendi amb la mobilització d'un gran nombre d'efectius d'extinció i d'emergència en general i la possibilitat d'un nombre significatiu d'evacuats i altres afectacions a la població de la zona.

Protecció Civil de la Generalitat ha deixat el Pla INFOCAT en situació de Prealerta. Amb la desactivació del pla INFOCAT també es dóna per finalitzat el dispositiu desplegat des de diumenge per Protecció Civil de la Generalitat per a l'atenció a la població afectada i la coordinació general i que ha consistit en:
- Tres tècnics especialistes de Protecció Civil de la Generalitat desplaçats a la zona del Centre de Comandament Avançat (CCA) per al reforç de les tasques de coordinació entre els operatius actuants, amb els ajuntaments afectats i l'atenció de la població afectada.
- Gestió de diferents equips de Creu Roja per proveir de llits i kits d'higiene (450 en total) els centres d'acollida habilitats a Manresa, el Bruc i Sant Salvador de Guardiola en coordinació amb els ajuntaments i el Consell Comarcal del Bages, així com per l'avituallament dels evacuats, destacant els 72 nens de la casa de colònies Can Puig acollits a Manresa.
- Mobilització de voluntaris de protecció civil de Vilanova del Camí i de Cardona per donar suport en tasques logístiques.
- Protecció Civil també ha gestionat l'avituallament dels equips d'emergència en els moments en què el nombre d'efectius era el més elevat. En l'avituallament de la població i dels operatius, a més dels ajuntaments, a través dels propis  veïns i voluntaris ocasionals, també ha col·laborat el supermercat Consum que va avituallar ahir als evacuats de la urbanització Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola acollits al mateix municipi. El Consell Empreses de Distribució Alimentària de Catalunya (CEDAC) es va oferir a mobilitzar aliments en cas de necessitat d'avituallament extraordinari.
 
El dispositiu desplegat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha consistit en:

- Contacte directe i permanent amb els alcaldes de la zona i amb el telèfon d’emergències 112 per tal de coordinar les informacions i actuacions d’evacuació i acollida que finalment van ser: la urbanització Ca l’Esteve de Sant Salvador de Guardiola, la urbanització Montserrat Park de el Bruc i la urbanització el Bosc Gran d'Òdena, així com els 72 nens de la casa de colònies Can Puig.
- Presència a la sala, per reforçar la coordinació en les evacuacions i acollida, d'un agent i un comandament de Mossos d'Esquadra, així com un operador del Sistema d'Emergències Mèdiques SEM i un voluntari de Creu Roja.
-Contacte i coordinació amb el servei de teleassistència (Televida) de la Diputació de Barcelona que ha contactat amb més d’un centenar de persones usuàries del servei dels municipis de la zona per comprovar el seu estat i ha activat dues unitats mòbils que s’han desplaçat a la zona del CCA a Òdena per reforçar la coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat, el contacte amb els usuaris de la zona i fer seguiment in situ dels evacuats. Aquestes accions han servit per comprovar que aquestes persones dependents es trobaven bé, s’ha donat resposta a algunes peticions i necessitats puntuals i se’ls han donat consells preventius i recordat les mesures d’autoprotecció davant l’incendi forestal.
- Seguiment amb Endesa de l'afectació al subministrament elèctric derivada de l'incendi, gestió de la petició de talls de línia per facilitar l'actuació dels mitjans aeris i restabliment dels serveis afectats.
A més, a la zona de l'incendi s'ha desplegat l'estructura operativa prevista al Pla INFOCAT:

- Bombers de la Generalitat pel comandament i execució de l'extinció de l'incendi amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal i Agents Rurals, 
- Mossos d'Esquadra per comandar i executar les tasques d'ordre, control d'accessos i evacuacions i retorns a domicilis, amb la col·laboració d'Agents Rurals. 
- Unitats especials i territorials del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM per l'atenció sanitària en coordinació amb els Centres d'Atenció Primària (CAP) de la zona.
-El equips de Protecció Civil de la Generalitat, Creu Roja, voluntaris de protecció civil i teleassistències per les tasques logístiques i d'atenció a la població afectada abans indicades.
-Per l'avaluació de l'evolució de l'incendi que realitzen Agents Rurals i Bombers de la Generalitat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha elaborat informes de predicció meteorològica (sobretot velocitat del vent) per la zona de l'incendi.
 
Al llarg de l’Alerta del Pla INFOCAT, els municipis d’Òdena, Sant Salvador de Guardiola, El Bruc, Castellolí, Castellfollit del Boix i Manresa han activat els seus plans municipals.

S’ha recuperat la normalitat a les carreteres que havien quedat tallades per l’incendi i es preveu que demà quedin reoberts el funicular i els accessos a peu a la muntanya de Montserrat.

(*notícia via Generalitat de Catalunya)

  • Compartir