Sou a: Inici / Noticies / Dilluns Igualada tindrà a punt un hospital de campanya de 100 llits al Poliesportiu de Les Comes

Dilluns Igualada tindrà a punt un hospital de campanya de 100 llits al Poliesportiu de Les Comes

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
27-03-2020

Marc Castells ha explicat aquest matí en roda de premsa, que des de l’Hospital d’Igualada i de Cat Salut, s’ha informat que diàriament el centre sanitari de la ciutat registra entre 25 i 30 ingressos. Aquest fet implica que si aquest ritme es manté al llarg de la setmana que ve, la ciutat necessitarà un reforç per atendre els pacients, ja que l’Hospital d’Igualada entra en risc de saturar-se.

Davant d’aquesta situació, els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena van decidir la passada nit, preparar un hospital de campanya de manera preventiva. En aquest sentit, avui s’han iniciat les obres per tal de convertir el Complex Esportiu de les Comes en un hospital de reforç a l’Hospital d’Igualada. L’alcalde ha reiterat que “esperem que aquest equipament no s’hagi de fer servir, però com a consistori al servei de la ciutadania, tenim l’obligació d’actuar amb prevenció per poder atendre a la ciutadania amb la màxima dignitat i eficiència sanitària”. Castells ha avançat que tot plegat s’està coordinant amb l’assessorament logístic de Metges Sense Fronteres, atesa la seva experiència en logística sanitària en situacions d’emergència i, en aquest sentit, el batlle ha volgut enviar un agraïment a l’organització. També s’ha agraït la col·laboració de Creu Roja, el personal dels diferents cossos d’emergències i del departament de Salut que estan treballant en l’habilitació d’aquest equipament.

Josep Boix, responsable protecció civil de l’Ajuntament d’Igualada ha explicat que el complex esportiu Les Comes s’ha triat perquè és la infraestructura de la ciutat que més s’ajusta a les necessitats d’un hospital de reforç. Boix també ha aclarit com es durà a terme l’habilitació d’aquest hospital de campanya. De les dues pistes esportives que té el complex, la pista de bàsquet serà la destinada a la zona hospitalària. Aquesta compta amb calefacció radiant, és compartimentable en tres espais i es preveu que en un principi s’hi instal·lin 100 llits. La resta de l’equipament, amb la pista d’hoquei, es destinarà a l’entrada i sortida de professionals i mercaderies. Conjuntament amb Metges Sense Fronteres, s’estan determinant els recorreguts dels pacients i dels diferents professionals i serveis (personal sanitari, serveis de bugaderia, de neteja, alimentació, etc.). També s’estan habilitant els diferents punts de llum i la xarxa wifi.

Boix ha explicat, que “hem mobilitzat a tot aquell personal professional que ens pot ajudar” i, per això, s’està treballant amb personal de brigades municipals, tècnics municipals, Policia Local, personal de la Creu Roja, de Protecció Civil, del cos de bombers, d’Atenció Primària, etc. Tot sota l’assessorament i experiència de Metges Sense Fronteres. Boix ha afirmat que es treballa amb un horitzó a curt termini i es preveu que dilluns aquest hospital de campanya ja pugui ser operatiu.

Per altra banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha informat que el dia 10 d’abril ja es podrà disposar de l’edifici de l’antiga Mútua Igualadina, que fa dies que s’estava preparant per oferir suport a l’Hospital d’Igualada en cas de necessitat. Castells ha reiterat l’agraïment tant a la propietat de l’edifici com al suport diligent d’Enel, Grup Parera i Aigües de Rigat per facilitar els subministraments necessaris i permetre que les adequacions avancin a bon ritme. L’equipament comptarà amb uns 90 llits.

Castells ha recordat que des dels consistoris de la zona confinada sempre s’ha intentat anar 10 dies avançats als esdeveniments per estar preparats en el cas que es donessin els escenaris més greus. En aquest sentit, ha explicat que “els alcaldes i alcaldesses de la Conca treballem al peu del canó, assessorats pels millors experts com el Dr. Trilla i el Dr. Padrós, amb l’objectiu de protegir als nostres veïns i veïnes”.

Marc Castells ha volgut reiterar la demanda de responsabilitat a les administracions, recordant el que va expressar públicament ahir de demanar mesures excepcionals per una zona que viu una situació excepcional amb les taxes de mortalitat més altes de Catalunya. D’entre aquestes mesures, l’alcalde ha fet referència a la demanda dels testos ràpids per poder diagnosticar a la població i protegir millor la comunitat, la crida per disposar de més recursos materials i de personal i l’exigència a l’Estat de resoldre la situació laboral de milers de treballadors i treballadores de la Conca d’Òdena que no poden accedir al seu lloc de treball. “Una injustícia”- ha dit- “que vulnera els drets laborals més fonamentals d’una societat moderna i avançada”.

L’alcalde també ha afirmat que a l’hospital i centres d’atenció primària s’estan rebent molts casos positius, però que és molt possible que el contagi hagi arribat a més persones, que, de manera asimptomàtica, no s’hagin pogut detectar. En aquest sentit, Castells ha demanat a la ciutadania que segueixi protegint-se i protegint la comunitat quedant-se a casa i extremant les mesures d’higiene i aïllament social. Davant les portes d’un nou cap de setmana el batlle ha volgut recordar que “el virus no fa cap de setmana i si respectem les mesures, amb el temps, ens en sortirem”.

 

  • Compartir