Sou a: Inici / Noticies / El 12 de novembre, reobertura de la Plaça Castells

El 12 de novembre, reobertura de la Plaça Castells

Des del 2016 i en dues fases s'ha refet totalment el seu entorn i la seva part interior; ara es reobre al barri de Sant Agustí i als alumnes i famílies de l'Escola Pia
06-11-2017

Aquest diumenge, 12 de novembre, es reobrirà per al barri de Sant Agustí la Plaça Castells, un cop enllestida la seva reforma integral. A les 12h s'oferiran activitats d'animació per als veïns i les famílies i alumnes de l'Escola Pia que hi vulguin participar. Aquesta setmana s'estan enllestint els darrers detalls, com ara mobiliari urbà, enjardinament i il·luminació, abans de l'obertura definitiva.

Aquests treballs s’han dut a terme en dues fases. La primera, el passat any 2016, va reordenar la circulació al seu voltant, va eliminar el trànsit de vehicles de davant de l’Escola Pia i va fer accessibles tant les voreres de la plaça com les del c/ Portal. La segona, que ara ha finalitzat, ha refet totalment el seu interior, reforçant l’arbrat, millorant el reg i l’enjardinament, substituint el paviment existent, reorganitzant l’enllumenat i afegint-hi llums LED, millorant la il·luminació de la històrica façana de l’escola, eliminant una de les dues fonts actuals, renovant els bancs, construint una petita graderia de formigó i instal-lant-hi una nova zona de jocs infantils. També s’ha aprofitat aquesta actuació per a ampliar el clavegueram subterrani existent i millorar el drenatge de la plaça els dies de pluja. La inversió total per reformar aquest històric espai de la capital de l’Anoia ha estat d’uns 450.000 euros.

Una plaça amb segles d’història · La Plaça Castells es va formar a la confluència de l’edifici de l’antic convent dels Agustins amb la cruïlla de camins entre el carrer de Sant Agustí i les rambles. Des d’aquest punt es podia prendre els camins en direcció a Lleida o Valls. Està dedicada a Narcís Castells i Comas, que va deixa importants llegats a la ciutat, destinats a la millora de la sanitat i de l’ensenyament. A la plaça hi havia l’antic convent dels Agustins, fundat al segle XIV, amb un claustre bona part del qual va ser destruït durant la guerra civil de Joan II, l’any 1465. L’any 1483 es va iniciar la construcció de la capella de la Mare de Deu de la Pietat. La façana actual de l’edifici de l’Escola Pia, influenciada per l’estil modernista, es va acabar de construir a l’any 1908. La plaça va ser remodelada amb la seva forma actual l’any 1956 i va ser aleshores quan es va instal·lar l’escultura dedicada a Antoni Franch i Estalella,  un dels organitzadors de la resistència contra les tropes napolèoniques. La figura de bronze va ser realitzada per l’escultor igualadí Ernest Marco i Ferrer.

L’any 2006 es va preveure un primer projecte de remodelació que no va ser executat i que tenia un cost inicial de 1,6 milions d’euros. L’any 2012 l’Ajuntament va acordar la modificació de l’àmbit del Projecte d’Intervenció Integral del Barri de Sant Agustí, de manera que aquest inclogués una part de l’àmbit territorial del barri de les adoberies, adjacent a l’àmbit original, i que era susceptible d’acollir actuacions de millora en els àmbits social, econòmic i territorial, mantenint els objectius inicials del projecte. En aquest nou context es va determinar no executar la totalitat de l’anterior projecte per a la urbanització de la plaça, però sí que es va estimar mantenir una inversió i fer una millora notable en l’accessibilitat, la mobilitat i la seguretat, que és la que ara s’ha completat.

  • Compartir