Sou a: Inici / Noticies / El 13 de maig, jornada de neteja del riu Anoia

El 13 de maig, jornada de neteja del riu Anoia

Igualada se sumarà un any més a la iniciativa Clean-Up Day netejant un tram del riu al seu pas pel municipi
30-04-2018

Any rere any, milions de tones d'escombraries van a parar als rius, oceans, platges, boscos o altres espais naturals. La producció insostenible i els patrons de consum de les societats, les escasses estratègies de gestió de residus i la manca de sensibilització de la població en són les principals causes. Amb l’objectiu de reduir la quantitat de residus abocats a la natura i donar visibilitat a la problemàtica, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus impulsa cada any una jornada de neteja de manera coordinada a tot Europa, coneguda a Clean-Up Day.

Sota el lema “Let’s Clean Up Europe!”, doncs, els dies 11, 12, i 13 de maig s’aplegaran les nombroses iniciatives locals en un únic esdeveniment que pretén animar i conscienciar els màxims ciutadans possibles. Els participants de la jornada, que col·laboraran a mantenir net el seu entorn, podran comprovar amb aquesta activitat la quantitat de residus que s'aboquen en el seu barri o municipi. L’acció és una oportunitat única per incrementar el nivell de conscienciació sobre el problema de la brossa i ajudar a canviar els comportaments.

El Clean Up Day a Igualada · A Igualada, el departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament, novament amb la col·laboració d’Aladern-CECI, durà a terme el diumenge, 13 de maig, una recollida de deixalles al riu Anoia, entre les 11 i les 13h, des del c/ Neptú fins el Pont Nou de Montbui. El punt de trobada serà la Piscina Municipal del Molí Nou (Av. Àngel Guimerà, 127) i cal inscripció prèvia escrivint a medi.ambient@aj-igualada.net o trucant al telèfon 93 803 19 50, extensió 2535.

Serà una jornada popular de marcat caràcter lúdic i oberta a la participació tothom, tot i que cal tenir present que els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’un adult. Els objectius són sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo, fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels en­torns fluvials i netejar i millorar els espais de ribera. La jornada es planteja com una passejada vora el riu on, a mesura que s’avança, els participants recullen la brossa i, en la mesura del possible, la separen per tipologies, envasos, paper i rebuig. A la finalització hi haurà un refrigeri per a tots els assistents.

Des de l’organització es recomana portar roba i calçat còmodes i preferiblement impermeables, així com guants de protecció, gorra, protecció solar i aigua, per les hores de més sol. Es proporcionaran a tothom bosses grosses i resistents, contenidors i guants per evitar ferides. Es recorda igualment que cal anar amb compte a l’hora de recollir vidres o materials rovellats.

La cura dels espais fluvials · Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu com si fos un abocador, encara és freqüent trobar-n'hi moltes. En ocasions, els materials abocats no representen un perill per a l'ecosistema però sí suposen un efecte visual molt negatiu, com poden ser papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí suposen una amenaça per als organismes, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants –piles, olis de cotxe, productes químics, pneumàtics–, perquè la seva presència pot ferir els organismes –vidres, ferralla, plàstics– o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis.

Una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals –boscos, rius, platges, rieres–, per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

  • Compartir