Sou a: Inici / Noticies / El 14 de juliol, 75è aniversari dels Gegants de la Ciutat

El 14 de juliol, 75è aniversari dels Gegants de la Ciutat

s’ha previst un conjunt d’actes oberts a la ciutadania, per tal que petits i grans puguin ser partícips de la present festa de la imatgeria de la ciutat
11-07-2018

El proper dissabte, 14 de juliol, l’Associació Cultural Dessota, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, celebra el 75è aniversari dels Gegants de la Ciutat i dels Nanos Nen i Nena, que es van estrenat l'any 1943. Per això, s’ha previst un conjunt d’actes oberts a la ciutadania, per tal que petits i grans puguin ser partícips de la present festa de la imatgeria de la ciutat.

Es comptarà amb la companyia de les figures de la Colla Gegantera de Capellades, Casa de la Caritat de Barcelona, Cervera, Girona, Lleida Paeria, Manresa, Barcelona Santa Maria del Mar i Valls Ciutat, així com els gegants del Barri de Xauxa d’Igualada, del Bisbalet, del Barri de la Font Vella d’Igualada, els Gegants de la Ciutat, els Nanos de la Ciutat, l’Àliga de la Ciutat, els Capgrossos de la Ciutat  els Gegantons Tomeu i Pia.

Dessota ha organitzat, a les 17h, una Plantada de Gegants a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada, on s’hi exposarà la Imatgeria de totes les colles participants. Seguidament, a les 18h, s’iniciarà una cercavila pels carrers d’Igualada seguint el següent recorregut: sortint de la Plaça de l’Ajuntament i recorrent el Carrer de Santa Maria, la Plaça Pius XII, el Carrer de Custiol, la Rambla de Sant Isidre, el Carrer Sant Magí, la Plaça de Cal Font, Carrer Aurora, el Carrer de Santa Caterina, el Carrer de Joan Maragall, fins arribar a la Plaça de l’Estació Vella on, a les 19:30h, s’iniciarà una Mostra de Balls de Gegants i, en finalitzar l’exhibició, vora les 20:30h el lliurament de recordatoris i comiat de les colles participants.

La restauració de l'any 2017 · Els gegants es trobaven en un estat força delicat de conservació tant de policromia, cartró com de l’estructura interna, fruit de més de set dècades de festes i balls arreu de Catalunya, Espanya i fins i tot Europa. Fa un any, Dessota i l’Ajuntament van iniciar les gestions per restaurar els gegants, amb l’objectiu de recuperar de nou les fesomies originals, deformades pels cops i les capes de pintura afegides en múltiples reparacions. També es volia aprofitar el procés per aconseguir uns gegants més manejables i lleugers i s’han construït uns nous cossos i braços, més proporcionats, lleugers i resistents.

Una mica d'història · La parella de gegants va ser estrenada el 24 de juny de l’any 1943, durant la festivitat de Corpus, i va ser comprada per 9.500 pessetes a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Durant tots aquest anys han exercit d’autèntics ambaixadors d’Igualada, des de 2013 amb nou vestuari i des de 2016 amb nou ball.

El any 2016 l’associació cultural Dessota, gestors de l’imatgeria municipal d’Igualada,va organitzar el primer concurs de ball de gegants, que va ser tot un èxit amb la participació de les colles punteres a nivell nacional.

(*informació via Dessota)

 

  • Compartir