Sou a: Inici / Noticies / El 14 de maig, Clean-Up Day al riu Anoia

El 14 de maig, Clean-Up Day al riu Anoia

Els participants seguiran el curs fluvial al seu pas per la capital de l’Anoia, recollint la brossa i deixalles que trobin al seu pas
08-05-2017

Cada any, milions de tones d'escombraries acaben als rius, oceans, platges, boscos i altres espais naturals. Les causes principals són la producció insostenible i els patrons de consum de les societats, les escasses estratègies de gestió de residus i la manca de sensibilització de la població. Per tal de reduir el nombre de residus abocats a la natura i donar visibilitat a la problemàtica, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus coordina cada any una jornada de neteja a tot Europa, el conegut com a Clean-Up Day.

Sota el lema “Let’s Clean Up Europe!”, doncs, els dies 12, 13 i 14 de maig s’aplegaran les nombroses iniciatives locals en un únic esdeveniment que pretén animar i conscienciar els màxims ciutadans possibles. Els participants de la jornada, que col·laboraran a mantenir net el seu entorn, podran comprovar amb aquesta activitat la quantitat de residus que s'aboquen en el seu barri o municipi. L’acció és una oportunitat única per incrementar el nivell de conscienciació sobre el problema de la brossa i ajudar a canviar els comportaments.

El Clean Up Day a Igualada · A Igualada, el departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament, amb la col·laboració d’Aladern-CECI, impulsa el proper diumenge, 14 de maig, una recollida de deixalles al riu Anoia, entre les 11 i les 13h, des de la passera dels horts fins a la passera de la depuradora dels blanquers. El punt de trobada serà el Museu de la Pell d’Igualada (c/ Dr. Joan Mercader s/n) i cal inscripció prèvia a o trucant al telèfon 93 803 19 50, extensió 535.

Es tracta d’una jornada popular amb marcat caràcter lúdic i oberta a la participació del conjunt de la població, tot i que els menors d’edat han d’anar acompanyats d’un adult. Els objectius són sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo, fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels en­torns fluvials i netejar i millorar els espais de ribera. La jornada es planteja com una passejada vora el riu on, a mesura que s’avança, els participants recullen la brossa i, en la mesura del possible, la separen per tipologies: envasos, paper i rebuig. Al final de l’activitat, els participants gaudiran d’un refrigeri.

És recomanable dur roba i calçat còmodes i preferiblement impermeables, així com guants de protecció, gorra, protecció solar i aigua, per les hores de més sol. L’organització proporcionarà bosses grosses i resistents, contenidors i guants per evitar ferides. Es recorda que cal anar amb compte a l’hora de recollir vidres o materials rovellats.

La neteja dels espais fluvials · Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu com si fos un abocador, encara és freqüent trobar-n'hi moltes. En ocasions, els materials abocats no representen un perill per a l'ecosistema però sí suposen un efecte visual molt negatiu, com poden ser papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí suposen una amenaça per als organismes, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants –piles, olis de cotxe, productes químics, pneumàtics–, perquè la seva presència pot ferir els organismes –vidres, ferralla, plàstics– o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis.

Una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals –boscos, rius, platges, rieres–, per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

  • Compartir