Sou a: Inici / Noticies / El 20 d'octubre, primera Jornada d'Aviació Adaptada

El 20 d'octubre, primera Jornada d'Aviació Adaptada

Es vol apropar el món de l’aviació a les persones amb alguna discapacitat i fer que puguin gaudir del plaer de volar
08-10-2018

L'Aeròdrom d'Igualada-Òdena acollirà el dissabte, 20 de setembre, la primera Jornada d'Aviació Adaptada. L’activitat és una iniciativa de les entitats socials relacionades amb el món de la discapacitat i l’aviació Vols per a Tothom, Las Sillas Voladoras i Temyque, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, la Federació Aèria Catalana, l’Ajuntament d’Igualada i l’Ajuntament d’Òdena. A més, s’hi han abocat desinteressadament i molt activament altres entitats de la comarca com Àuria, Apinas, el Consell Comarcal de l’Anoia, S.A. Masats Transports Generals, la Unió Empresarial de l'Anoia i Iguana Comunicacions, entre altres.

L’organització va realitzar l’any passat a l’aeroport de Lleida-Alguaire una jornada 0 i després de l’èxit d’aquesta prova pilot (on 60 persones amb discapacitat van poder gaudir d’un vol) es va decidir desenvolupar el projecte i traslladar-lo a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena cercant la complicitat de les administracions i empreses locals. En aquest sentit, la Jornada d’Aviació Adaptada, ha trobat a la comarca de l’Anoia, el suport del teixit social, administratiu i empresarial que han destinat esforços i tot tipus de recursos per aconseguir que l’aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui la seu d’un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori.

La Jornada d’Aviació Adaptada té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar, provocant noves sensacions i empoderant-les per viure amb més plenitud enriquint les seves vides quotidianes. La jornada començarà a les deu del matí i acabarà a les sis de la tarda, durant tot aquest temps, està previst que un total de 150 persones amb alguna discapacitat s’enlairin, en total, es calcula que 110 maniobres tindran lloc a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. Tot i que no tots els avions estaran adaptats, es treballarà amb voluntaris especialitzats per poder facilitar l’accés als avions per parts dels discapacitats amb grues especialitzades.

Les persones amb alguna discapacitat poden inscriure’s a través de la web www.aviacioadaptada.cat el preu simbòlic de l’activitat és de 30 euros i inclou el vol, el dinar, la beguda i un pack regal.

Un projecte solidari · La jornada és possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’empreses i entitats de la comarca, així com de pilots que posaran a la seva disposició les seves avionetes i hores de vol sense cap recompensació econòmica. També es comptarà amb un total de 100 voluntaris i voluntàries, entre ells professionals fisioterapèutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers, muntatge, etc.

Una jornada per a tothom · La Jornada d’Aviació Adaptada està pensada per a totes les persones amb qualsevol discapacitat física o psíquica, ells seran els protagonistes del dia però també ho seran les seves famílies, acompanyants i públic en general sensibilitzat amb el tema. Així, l’organització ha pensat un dia amb activitats per a tothom perquè tothom pugui gaudir d’un dia a l’aeròdrom ja sigui des del cel o des del terra.

Tothom està convidat a participar a passar el dia entre avions i avionetes però també a gaudir de música, gastronomia i activitats familiars relacionades amb el món de l’aeronàutica i la discapacitat. En aquest sentit, s’oferirà una zona de chill-out amb  l’actuació d’un DJ durant tot el dia, parades de productors locals amb degustacions de cervesa artesana, embotits, formatges, fruits secs, pastisseria.. i un bar amb productes exclusivament locals. També hi haurà un espai perquè el visitant experimenti amb un taller de realitat virtual aplicada a la simulació aèria, una tecnologia innovadora que permet simular un vol de manera quasi real.

Per la seva banda, les entitats socials també tindran el seu espai oferint activitats per a tots els públics, així com una exposició de fotografies que Àuria mostrarà d’un taller fet amb els seus usuaris sobre el món de l’aviació. L’organització posa a disposició de tothom el servei gratuït de tres autobusos adaptats, un que farà el trajecte des de Barcelona, un altre des de Martorell i un
tercer que estarà tot el dia recollint persones des de diferents parades d’Igualada fins l’aeròdrom. Aquest servei és gràcies a la gentilesa de S.A. Masats Transports Generals i el Consell Comarcal de l’Anoia.

La projecció d'un aeròdrom per l'aviació adaptada · Amb aquest projecte, l’aeròdrom d’Igualada-Òdena dibuixa un nou nínxol d’activitat: l’aviació adaptada, una oportunitat de negoci i desenvolupament econòmic per al territori a l’hora que posa en valor la sensibilització pel món de la discapacitat.

En aquest sentit, algunes de les empreses aeronàutiques instal·lades a l’aeròdrom han començat a desenvolupar el seu projecte de negoci al voltant d’aquest model. Així, per exemple, Aircatfly ha adquirit recentment 5 ultralleugers adaptats per a ser pilotats per persones amb mobilitat reduïda tot començant un projecte d’inclusió normalitzant l’escola aeronàutica per aquestes persones. D’altra banda, l’entitat “Las Sillas Voladoras” ha establert la seu d’un dels seus velers adaptats a l’aeròdrom anoienc tot signant un conveni de col·laboració amb el Club de Vol a Vela Igualada-Òdena.

La sensibilitat empresarial comença a desenvolupar-se en aquest sentit i tot indica que els esforços polítics van en la mateixa direcció, una prova d’això és el gran suport que han realitzat per aquesta jornada destinant tècnics al projecte i aportacions econòmiques.

(*informació via Aviació Adaptada)

  • Compartir