Sou a: Inici / Noticies / El 24 de setembre, Marató de Donació de Sang a Igualada

El 24 de setembre, Marató de Donació de Sang a Igualada

Igualada vol continuar sent capdavantera en donació de sang i la campanya es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l’estiu.
15-09-2016

El pròxim dissabte 24 de setembre de 2016, de 10 a 22h, el Teatre Municipal de l’Ateneu acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament d’Igualada, MIPS Fundació Privada, l’Ateneu Igualadí i l’Associació de Donants de Sang de l’Anoia.

Gràcies a la participació de tota la ciutat, cada any aconseguim que la jornada es superi amb escreix les expectatives. L’any passat 649 persones van venir a la Marató, fent que aquesta sigui un dels principals referents a Catalunya. Esperem continuar posicionant Igualada al capdavant de la donació de sang i estem segurs que aquesta Marató ens ajudarà a recuperar l’estoc de sang que necessita mantenir Catalunya després de l’estiu.

Amb l’èxit que es va obtenir en la passada edició traslladant la marató en el Teatre de l’Ateneu, enguany s’ampliaran novament els mitjans per evitar cues i facilitar la donació.

Per què l’eslògan “La sort de donar sang”? · Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. Com també és una sort per als qui necessiten sang que hi hagi milers de persones que cada any en donen. Gràcies a elles, els malalts poden rebre sang per a les operacions i tractaments. De fet, a Catalunya cada any prop de 100.000 persones necessiten sang per als seus tractaments i operacions.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial dels municipis i rodalies.

A més a més, amb les etiquetes #MSangIgualada i #Sigueselprotagonista volem continuar mobilitzant als igualadins i igualadines perquè segueixin sent els verdaders protagonistes de la Marató de Donació de Sang. Es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així dinamitzar a la societat present a Twitter, Facebook i Instagram.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

Donar sang, un hàbit cívic · De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions: tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Per donar sang no cal estar en dejú. En aquest WEB es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació:

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

El Banc de Sang i Teixits · El BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza unes 50 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2015 el BST va obtenir prop de 250.000 donacions de sang.

(*informació via Banc de Sang i Teixits)

  • Compartir