Sou a: Inici / Noticies / El 25 de novembre, festa pels Drets dels Infants

El 25 de novembre, festa pels Drets dels Infants

La jornada se suma a la campanya “End violence” de la UNICEF i vol sensibilitzar sobre el valor de la pau i les eines per eradicar la violència
21-11-2018

El proper diumenge, 25 de novembre, el Parc Central d’Igualada acollirà, entre les 11 i les 14h, una jornada d’activitats familiars amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, que se celebra arreu el dia 20 de novembre. Cada any, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) impulsa mundialment la celebració del Dia dels Drets dels Infants, commemorant que el 1959 es va aprovar la Declaració dels Drets del Nen i, trenta anys més tard, el 1989, la Convenció dels Drets dels Infants.

L’Ajuntament d’Igualada se suma a aquesta commemoració amb una jornada enfocada a posar en valor la pau i condemnar la violència, afegint-se també a la campanya mundial de la UNICEF que aquest any porta per títol “End violence”. Els objectius de la campanya són identificar la violència com un problema social que es pot prevenir, facilitant així un entorn de pau, bon tracte i no violència; identificar també formes de solució pacífica dels problemes i conflictes del dia a dia i establir pautes de convivència que permetin prevenir-los, fent servir la participació infantil com a eina per aconseguir-ho; i, en tercer lloc, adquirir un compromís real amb el dret de tota la infància a viure en pau i protegida de tota forma de violència.

Per aquest motiu, enguany la temàtica de la Festa dels Drets dels Infants a Igualada gira al voltant del que s’ha anomenat com La vacuna del bon tracte. L’actor Joan Valentí ensenyarà als més petits com elaborar un remei per eliminar els virus de les pors davant la violència. Aquesta serà l’activitat central, a les 13h, amb l’objectiu de sensibilitzar i reivindicar el dret de l’infant a tenir un entorn segur a casa, a l’escola i al seu hàbitat proper. Durant l’acte també es llegirà del Manifest dels Drets dels Infants, que anirà a càrrec del Consell Municipal dels Infants d’Igualada, que ha estat l’encarregat de confeccionar-lo durant els darrers dies.

L’accés serà gratuït i s’hi podran trobar inflables, activitats esportives, jumping i diversos tallers per a sensibilitzar sobre els drets humans. Aquesta és una iniciativa del departament de Joventut de l’Ajuntament que compta també amb el suport del departament de Cooperació i de la Diputació de Barcelona i amb la participació destacada del Consell Municipal dels Infants d’Igualada.

La idea de celebrar el Dia dels Drets dels Infants va néixer precisament en aquest Consell, creat el passat any 2017. Aquesta és una eina que facilita la participació dels infants entre 9 i 12 anys a l’Ajuntament, permetent-los fer sentir la seva veu i incidir en les polítiques municipals que els afectin. La passada setmana es va dur a terme el relleu de part dels seus integrants, definint el nou Consell per al curs 2018-2019.

Igualada, Ciutat Amiga de la Infància · A finals del passat mes d’octubre, la UNICEF va oficialitzar la designació d’Igualada com a Ciutat Amiga de la Infància 2018-2022. En total són 114 els nous membres que han entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, entre els quals hi ha la capital de l’Anoia, juntament amb altres ciutats catalanes com Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sitges o Martorell.

Amb aquestes incorporacions, ara mateix ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció. Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància. L’Ajuntament rebrà aquesta distinció formalment el proper 27 de novembre en una gala que se celebrarà a Oviedo.

 

  • Compartir