El 28 d'abril, concert de la JOSA amb Joaquim Font al piano
El proper diumenge, 28 d’abril, a les 19 h, la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia (JOSA) oferirà al Teatre Municipal l'Ateneu el Concert per a piano número 3 de Ludwig van Beethoven, interpretat pel jove pianista igualadí Joaquim Font. El programa inclourà, a més, l’Obertura Coriolà, Op. 62 de Ludwig van Beethoven, El Senyor dels Anells de Howard Shore, Harry Potter de John Williams i Pirates del Carib de Klaus Badelt. Dirigeix l’orquestra Josep Miquel Mindán.
LA Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia · La Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia (JOSA) es va formar a la tardor de l’any 1990, gràcies a l’iniciativa de l’Orquestra de Cambra d’Igualada de cara a oferir als estudiants de música de la comarca la possibilitat de tocar conjuntament en una orquestra simfònica. En aquella època l’orquestra estava dirigida pel director Xavier Cassanyes i la mitjana d’edat dels membres de l’orquestra era de dotze anys.
Durant la primera època, sota el suport del Consell Comarcal de l’Anoia, l’orquestra realitza diferents concerts als pobles de la comarca com Capellades, Prats de Rei o Calaf i la participació l’any 92 en l’Olimpíada Cultural a Sant Sadurní d’Anoia, amb la finalitat de donar-se a conèixer i portar la música simfònica a indrets on mai s’havia vist una formació orquestral d’aquestes característiques.
Des de l’any 1991, que fa la presentació en societat a la ciutat d’Igualada fins avui, l’orquestra hi ha realitzat concerts d’una manera habitual, participant activament en la vida musical de la ciutat. L’any 1996 realitza el concert de Nadal amb l’obra Nadal, poema simfònico-coral per orquestra, cor i soprano de Mossèn Valentí Miserachs, obra que interpreta conjuntament amb el Cor Artesenc, la Coral Eswèrtia, la Coral Mare de Deu del Portal, la Coral Interanoia i la soprano Núria Mas, sota la direcció de Concepció Ramió. Aquesta obra està escrita expressament per el Pessebre Vivent de Prats de Rei, en el que actualment i de forma enregistrada es pot escoltar. L’any 2002 grava conjuntament amb el cor infantil Aqualata l’Himne del Patge Faruk del Mestre Joan Just, per la festa dels reis d’Igualada i l’any 2004 en motiu del Mil·lenari de la Basílica de Sta Maria estrena l’oratori Mil Anys amb música de Mossèn Valentí Miserachs i llibret d’Antoni Dalmau.
Ha realitzat concerts arreu dels Països Catalans i l’Estat i ha participat a XIX Festival internacional de Orquestas de Jóvenes a la comunitat murciana durant l’any 2000. Ha actuat a importants auditoris a més d’haver realitzat gravacions per Catalunya música i RNE. L’orquestra ha col·laborat amb solistes com Josefina Rigolfas, Miquel Córdoba, Anna Comellas, Jordi Palet o Jordi Campos a més de donar l’oportunitat a alguns dels seus membres i joves intèrprets.
La JOSA és una de les impulsores i participants de la Trobada de Joves Orquestres que se celebrà a la ciutat d’Igualada i que és punt de trobada de joves orquestres amb la finalitat de realitzar un programa pedagògic amb directors professionals de gran rellevància com Guerassim Voronkov, Jordi Mora, Salvador Brotons, Gonçal Comellas, Miquel Ortega, Xavier Puig o Santi Serrate i orquestres joves de Mallorca, Múrcia, Castelló, Saragossa, Cuenca, Vitòria-Gasteiz, Barcelona o Girona.
Al Nadal de l’any 1998 inicia el projecte de la JOSA Aleví, destinada als estudiants de música més joves; formació actualment consolidada que realitza ja de forma habitual diversos concerts (Concerts de Nadal, de final de Curs, de Santa Cecília i audicions escolars). Actualment dirigeix la JOSA aleví el músic i compositor Albert Gumí.
Josep Miquel Mindán, director · Nascut a Igualada el 28 d’octubre de 1983, inicia els seus estudis musicals a l’Escola de Música d’Igualada a l’edat de cinc anys. Posteriorment, realitza una diplomatura com a mestre especialitzat en educació musical a la UAB. Ha estudiat direcció coral a l’ESMUC. En aquest període ha treballat amb Mireia Barrera, Josep Vila i Johan Duijck. L’any 2008 inicia els estudis de direcció al Wien Konservatorium Privat Universität de Viena on ha treballat amb Georg Mark, David Aronson i Guido Mancusi. Completa la seva formació amb Masterclass de Pier Cao, Jordi Mora, Antoni Ros Marbà, Alexander Joel i Manuel Hernàndez Silva.
Ha estat director de cor per a les produccions: Le Nozze di Figaro 2008, Die Zauber Flöte 2009, Suor Angelica 2010 i Dialogue des Carmelites 2011. La clausura dels seus estudis a Viena es realitzà el 14 de maig de 2012 amb un concert a la Radiokulturhaus amb l’orquestra Slowakisches Philarmonie on obté les màximes qualificacions.
Ha dirigit, entre d'altres l'Orquestra Simfònica del Vallès, la Orquestra Ciudad de Elche, la Orquestra del Wien Konservatorium Privat Universität, la Slowakisches Philarmonie, l’Orquestra de Girona, la Wiener Tonkunsvereingung, el Neues Atelier Wien, l'orquestra del Reial Cercle artístic de Barcelona i l'Orquestra Terres de Marca amb la qual manté una estreta relació professional. En el camp coral ha dirigit el Wiener KammerChor en qualitat d'assistent, el Cor Anton Bruckner de Barcelona, el Cor de noies EXAUDIO, Choram Publico de Viena o el Cor Albada de l’agrupació Cor Madrigal. En l'actualitat és director musical de la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia, dirigeix el cor Contrapunto Vocale i entre els seus compromisos internacionals destaca la producció operística de Il Trovatore i la Traviata de Verdi amb la companyia Opera via a Viena.
Joaquim Font, piano · Joaquim Font va néixer a Igualada fa 23 anys. Des de petit va tenir l’oportunitat d'aprendre música a l’Escola-Conservatori Municipal de Música d’Igualada del qual guarda molt bon record amb la professora Maria Jesús Martínez de Arenzana que el va guiar fins als 17 anys amb la tècnica i expressió de la música i el piano. Després continuà els estudis al conservatori superior del Liceu a Barcelona becat per la Fundació Ferrer-Salat. En aquesta etapa es consolida com a pianista amb els professors Josep Colom i Raimon Garriga i també forma diversos projectes cambrístics i com a duo de Lied amb el professor Josep Surinyac.
També en aquest període la ciutat d’Igualada, juntament amb l’orquestra Terres de Marca i el director Josep Miquel Mindán, li brinda l’oportunitat de tocar els concerts número 4 i 5 de Beethoven fet que l’ajuda molt en el desenvolupament com a solista.
Des de fa un any, viua la ciutat d’Essen a Alemanya on estudia un Master en Professional Performance a la Folkwang Universität der Kunste amb els consells de la professora Hisako Kawamura. També és becari de la fundació Live Music Now que promou l’acostament de la música clàssica en entorns on és difícil d’arribar.
(*informació via JOSA)